Polonia, bună de plată pentru torturarea unor prizonieri în închisorile secrete ale CIA. Ce sumă le-a plătit Varșovia celor doi

21 Mai 2015
Polonia, bună de plată pentru torturarea unor prizonieri în închisorile secrete ale CIA. Ce sumă le-a plătit Varșovia celor doi
Varșovia a fost condamnată de CEDO pentru rolul jucat în torturarea prizonierilor CIA pe teritoriul său, în perioada 2002-2003. Ca urmare, a fost nevoită să plătească daune, scrie i24news.tv. Sâmbătă a fost termenul-limită pentru plata a 220.000 de euro despăgubiri pentru doi prizonieri ai CIA reținuți și torturați pe teritoriul său.

Anul trecut, doi deținuți de la Guantanamo au reușit să determine condamnarea Poloniei de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru ”complicitatea sa” la programul închisorilor secrete ale CIA vizând presupuși teroriști, scandal internațional, denumit generic ”închisorile CIA”, în care a fost implicat și numele României.

Varșovia a fost condamnată pentru rolul jucat în torturile comise pe teritoriul său, în 2002-2003, de către un palestinian și un saudit, înainte ca aceștia să fie transferați la baza americană de la Guantanamo (Cuba), unde sunt încă deținuți.

”Polonia a cooperat la pregătirea și punerea în aplicare a operațiunilor de predare, detenție secretă și interogare de către CIA pe teritoriul său”, au decis judecătorii europeni în unanimitate.

Varșovia a fost complice la camuflarea mișcărilor avioanelor utilizate pentru transferarea prizonierilor, a considerat Curtea de la Strasbourg.

Chiar dacă tortura a fost comisă de agenți americani, și nu polonezi, Polonia ”a facilitat, practic, toate procesele și a creat condițiile necesare punerii în practică, fără a face nimic pentru a le împiedica”, a adăugat Curtea.

Varșovia și Washington-ul au dezmințit multă vreme existența închisorilor CIA de pe teritoriul polonez, și implicit torturile.

Curtea Europeană a fost sesizată de Abu Zubaydah, un palestinian de 43 de ani care a fost considerat adjunct al liderului Al Qaida, Ossama bin Laden, și de către Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit în vârstă de 49 de ani, bănuit că ar fi participat la atentatul asupra navei americane USS Cole din Yemen, în 2000, care s-a soldat cu moartea a 17 persoane.

Avocații lor au afirmat că autoritățile de la Varșovia, ”în cunoștință deplină de cauză și în mod deliberat”, au autorizat CIA să îi dețină în secret timp de mai multe luni între 2002 și 2003 în Polonia, unde clienții lor au fost torturați, în special prin tehnica simulării înecului.

Fostul premier polonez Leszek Miller a negat existența închisorilor în Polonia.

”Îmi mențin poziția pe care am exprimat-o întotdeauna privind această chestiune din trecut: nu au existat închisori ale CIA în Polonia”, a declarat Miller, șeful Guvernului polonez între 2001 și 2004, perioadă la care se referă verdictul.

Witold Waszczykowski, un deputat al opoziției, a afirmat că el consideră sentința nedreaptă, pentru că suspecții erau sub paza responsabililor americani în perioada în care s-au aflat în Polonia, în 2002 și 2003, și niciodată sub autoritate poloneză.

”Cred că nu ar trebui să plătim, nu ar trebui să respectăm această sentință”, a declarat acesta. ”Acest lucru nu ne privește, este o poveste între cei doi și Guvernul Statelor Unite”, a adăugat acesta.

Polonia nu este primul stat care este judecat și condamnat de judecătorii europeni pentru rolul său în acest scandal.

Macedonia a fost sancționată de CEDO în decembrie 2012, pentru responsabilitatea sa în calvarul lui Khaled el-Masri. Acest cetățean german de origine libaneză a fost arestat în Macedonia la finele lui 2003, apoi predat unor agenți americani care l-au bătut, torturat, drogat, apoi deținut cinci luni în secret în Afganistan, pentru că îl bănuiau că are legături cu rețeaua teroristă Al Qaida.

În Polonia, scandalul a reizbucnit în ianuarie, ca urmare a unui articol publicat de Washington Post care afirma că CIA a plătit în 2003 polonezilor 15 milioane de dolari pentru a-și instala închisoarea în această țară.


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră