Începe agitația politică în Israel. Acord pentru dizolvarea Knesset-ului și organizarea de anticipate în aprilie 2019

25 Dec 2018 | scris de M.C.
Începe agitația politică în Israel. Acord pentru dizolvarea Knesset-ului și organizarea de anticipate în aprilie 2019 Galerie foto (2)

Toate partidele din coaliţia la putere în Israel au căzut de acord să organizeze alegeri parlamentare anticipate la începutul lunii aprilie 2019, a anunţat luni formațiunea politică Likud, partidul de dreapta al prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Alegerile legislative ar trebui în mod normal să aibă loc în noiembrie 2019.

Decizia de a dizolva Parlamentul (Knesset) a fost luată "din responsabilitate naţională şi bugetară, în unanimitate" şi pentru interesul naţiunii, potrivit unui comunicat în numele tuturor partidelor majorităţii, transmis de purtătorul de cuvânt al Likud.

În comunicat, liderii celor şase partide din coaliţie subliniază că niciuna dintre părţi nu va părăsi guvernul şi că "parteneriatul în Knesset şi în guvern va continua şi în timpul alegerilor".

De fapt, decizia intervine în timp ce coaliţia la putere nu mai dispune decât de o majoritate de un singur loc (din 120) în Knesset după demisia luna trecută a ministrului Apărării şi liderului partidului ultranaţionalist Yisrael Beytenu (Israel Casa Noastră), Avigdor Lieberman.

Lieberman l-a acuzat pe Netanyahu că a dat dovadă de slăbiciune refuzând să lanseze o operaţiune la scară largă împotriva islamiştilor Hamas din Fâşia Gaza după luni de zile de violențe.

La putere de aproape 10 de ani, Netanyahu are de asemenea mari dificultăţi să fie votată o lege asupra recrutării obligatorii a evreilor ultrareligioşi în armată, faţă de care se opun două partide religioase ale majorităţii.

Curtea Supremă a stabilit 15 ianuarie ca termen-limită pentru trecerea acestei legi a cărei adoptare a fost deja amânată de două ori.

Premierul este de asemenea ameninţat să fie inculpat pentru corupţie în trei afaceri, în urma unei recomandări a poliţiei în acest sens.

Procurorul general Avishai Mandeblit a anunţat că va lua o decizie finală cu privire la aceste cazuri în 2019.

Prin convocarea alegerilor anticipate, Netanyahu speră, potrivit comentatorilor, să-şi consolideze legitimitatea cu o victorie electorală pe care toate recentele sondaje i-o prezic.

Potrivit mass-media israeliene, scrutinul ar trebui probabil să aibă loc la 9 aprilie. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră