Incendiile din apropiere de Atena au fost provocate? Există indicii serioase, spun autorităţile

27 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Incendiile din apropiere de Atena au fost provocate? Există indicii serioase, spun autorităţile

Autorităţile din Grecia deţin „indicii serioase“ că incendiile care au avut loc în această săptămână în zona Atenei şi care s-au soldat cu moartea a cel puţin 85 de oameni au fost provocate, a declarat, joi, ministrul Protecţiei Civile, Nikos Toskas. Guvernul s-a adresat justiţiei, prezentând un element serios care poate indica faptul că la originea incendiului devastator de luni din estul Atenei ar fi acte criminale.

"Pentru focul care s-a declanşat pe muntele Pendeli şi s-a propagat la Mati, localitatea în care au murit majoritatea persoanelor  aflate acum pe lista provizorie a decedaţilor, adică 82 de persoane, ne punem serioase semne de întrebare, şi nu vă ascund că un element serios ne-a determinat să deschidem o anchetă", a declarat Toskas. Acesta a făcut declaraţia în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dimitris Tzakopoulos şi şefii pompierilor şi ai poliţiei.

Reuters a relatat, miercuri, că poliţia elenă a început să investigheze cum a izbucnit focul în trei locuri diferite în acelaşi timp.  

Pentru incendiul de la Kineta, la vest de Atena, care s-a declanat cu câteva ore înaintea celui de la Pendeli, fără a provoca victime, ministrul a declarat că există elemente serioase şi urme care pot duce cu gândul la un incendiu provocat în mod voit. Există şi mărturii, dar nu pot spune mai multe acum, a adăugat ministrul.

Guvernul a transmis toate aceste elemente justiţiei, a precizat ministrul. Ele vor alimenta ancheta preliminară deschisă marţi de Curtea Supremă. Toskas a subliniat faptul că luni, condiţiile climatologice erau extreme, din cauza schimbărilor climatice. El a mai spus că viteza vântului în zona afectată a atins şi 120 de kilometri pe oră.

Criticile însă nu contenesc să apară, în legătură cu intervenţia echipelor de salvare. Guvernul subliniază faptul că evacuarea din Mati, localitatea care practic a fost ştearsă de pe suprafaţa pământului, nu a fost posibilă pentru că fenomenul a durat aproximativ o oră şi jumătate, iar vântul era cel mai puternic înregistrat în ultimii opt ani, ceea ce a extins aria incendiilor.

"Pierderile sunt foarte grave şi suntem cu toţii bulversaţi de această situaţie", a spus Toskas. "Din motive de conştiinţă şi nu din cauza erorilor comise, am depus demisia mea pe masa premierului Alexis Tsipras, dar acesta a spus că la momentul actual importantă este lupta, şi nu a acceptat-o", a mai declarat Toskas.

Ministrul Apărării din Grecia, Panos Kammenos, a declarat că una dintre cauzele incendiilor este construirea ilegală a imobilelor.   

Acesta a declarat, potrivit BBC, că oamenii au construit case în zonele împădurite, ceea ce este ilegal şi, drept urmare, căile de evacuare au fost blocate.   

"Aceasta este o crimă a trecutului. Coasta Atenei, toate aceste proprietăţi, majoritatea nu au aprobare de construire şi au ocupat coasta”, a afirmat Kammenos.   

Kammenos s-a confruntat cu localnicii nervoşi atunci când a vizitat zonele devastate de incendii. El a fost înconjurat de oameni la Mati, care l-au acuzat că i-a abandonat. "Ne-aţi lăsat singuri”, i-a transmis una dintre persoane.   

Un alt bărbat a declarat pentru BBC că a ajuns la sediul pompierilor pentru a cere ajutor şi a descoperit că ei nu ştiau de incendiu.   Mulţi supravieţuitori s-au salvat ajungând în mare, dar numeroase victime au rămas blocate pe o stâncă şi nu au putut ajunge la apă.

Primarul din Rafina, Evangelos Bournous, a declarat că una din patru case au fost distruse complet de foc, iar 50% au fost afectate parţial.   

CREDIT FOTO: Euronews

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră