În Nepal nu sunt suficiente elicoptere pentru operațiunile de salvare și de furnizare de ajutoare

04 Mai 2015
În Nepal nu sunt suficiente elicoptere pentru operațiunile de salvare și de furnizare de ajutoare
Numărul insuficient de elicoptere afectează eforturile de salvare și pe cele de furnizare a ajutorului umanitar pentru populația sinistrată din Nepal, după cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit țara asiatică pe 25 aprilie, a anunțat luni Laxmi Dhakal, purtător de cuvânt al Ministrului de Interne nepalez, citat de Der Spiegel.

Guvernul nepalez folosește în prezent 13 elicoptere, dintre care șapte private, în timp de Forțele Aeriene Indiene participă la operațiunile de salvare cu 14 elicoptere.
''Nu avem destule elicoptere pentru a livra ajutorul umanitar și a desfășura operațiuni de salvare simultan'', a explicat Laxmi Dhakal.

Armata americană a pus la dispoziție duminică patru avioane Osprey, care pot realiza aterizări verticale, iar China a furnizat luni dimineață trei elicoptere. ''Totuși, aceste mijloace nu sunt suficiente. Avem nevoie de un număr cel puțin dublu sau chiar triplu de elicoptere față de câte avem acum'', a continuat oficialul nepalez.

Satele din zonele muntoase din nordul Nepalului, unde accesul rutier este dificil sau chiar lipsește, sunt izolate din cauza alunecărilor de teren provocate de seism. În unele sate au fost complet distruse 95% din case, localnicii fiind nevoiți să se refugieze pe câmp.

Bilanțul provizoriu oficial al seismului din 25 aprilie a urcat la 7.200 de morți, dar există probabilitatea ca acesta să crească întrucât se înregistrează multe victime în zonele inaccesibile din nordul țării, potrivit Centrului nepalez pentru situații de urgență.

Oficiul pentru turism din Nepal a anunțat că este confirmată moartea a 57 de străini și rănirea a 52, iar 109 turiști sunt încă dați dispăruți în urma cutremurului.(I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră