Impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri. În România, nu, în Europa, se discută!

16 Sep 2017
Impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri. În România, nu, în Europa, se discută!

O măsură gândită și în România și care a generat o reacție extrem de virulentă din partea multinaționalelor este discutată și este la un pas să fie implementată în Europa. 

Este vorba de propunerea de impozitare a multinaționalelor pe cifra de afaceri, care a primit sprijinul miniștrilor de Finanțe din Germania, Spania, Franța și Italia, aflați într-o reuniune la Tallin, Estonia, informează euronews.com. Sunt vizați în principal giganții IT precum Google, Apple, Facebook, Microsoft sau Amazon.

Actuala preşedinţie estonă a UE a programat o discuţie în cadrul întâlnirii cu privire la conceptul de "sediu permanent", în scopul de a face posibilă impozitarea firmelor acolo unde creează valoare, nu numai acolo unde îşi au reşedinţa fiscală.

Franţa insistă pe taxarea acestor companii pe cifra de afaceri, iar între timp a găsit susţinere şi din partea altor state nemulţimite la rândul lor de taxele mici pe care le plătesc multinaţionalele în conformitate cu reglementările internaţionale.

"Sunt încrezător că la sfârșitul întâlnirii noastre vom avea sprijinul și altor state membre care împărtășesc aceleași idei, care vor conduce la îmbunătățirea sistemului de impozitare în Europa", a afirmat ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire.

Franța propune o impozitare a corporațiilor menționate cu 2 până la 5 la sută din cifra de afaceri.

În prezent, multinaționalele sunt taxate pe profiturile înregistrate de subsidiare din ţări cu taxe scăzute precum Irlanda, chiar dacă veniturile provin din ţări ale Uniunii Europene.

"Nu ar trebui să continuăm să acceptăm ca aceste companii să facă business în Europa în timp ce plătesc taxe minime trezoreriilor noastre", au scris cei patru miniştri menționați într-o scrisoare pe care au trimis-o anterior reuniunii, adresată preşedinţiei Uniunii Europene din Estonia, citată de Reuters.

Miniștrii de Finanțe au cerut Comisiei să vină cu o soluţie care să creeze o "taxă de egalizare" a cifrei de afaceri care ar aduce impozitarea la nivelul impozitului pe profit din ţara în care s-au obţinut veniturile.

"Sumele colectate ar avea ca scop să reflecte ceea ce ar trebui să plătească aceste societăţi în privinţa impozitului pe profit", se mai menționează în scrisoare.

"Din păcate discuția pe care o abordăm acum se referă la un număr limitat de corporații, ceea ce înseamnă că și mâine vom avea exact aceleași probleme pe care le-am avut și ieri, chiar dacă se ajunge la un acord. Din punctul meu de vedere va fi destul de dificil să se ajungă la un punct comun, fiindcă există un număr destul de important de țări care vor riposta la orice tentativă de a impune impozitarea multinaționalelor pe cifra de afaceri", a declarat Tove Marie Ryding, manager al politicilor juridice pentru Eurodad.

În România, o măsură similiară din programul de guvernare al PSD a stârnit revolta multinaţionalelor şi a mediului de afaceri, care spuneau că impunerea unei astfel de măsuri ar scoate România din normele internaţionale de taxare şi ar crea un mediu fiscal ostil. Multinaţionalele susţineau că o astfel de măsură ar genera probleme fiscale şi logistice majore pentru companii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră