UPDATE. Încotro se îndreaptă lumea asta? Imaginile care reduc lumea la tăcere

03 Sep 2015
UPDATE. Încotro se îndreaptă lumea asta? Imaginile care reduc lumea la tăcere
Publicarea unor imagini cu cadavrul unui băieţel care murise înecat după ce două ambarcaţiuni cu refugiaţi sirieni care încercau să ajungă în Grecia au naufragiat, a provocat reacţii de oroare, miercuri, 2 septembrie, în presă şi pe reţelele de socializare. Imediat alertaţi de strigătele disperate ale naufragiaţilor, salvatorii au recuperat 12 cadavre, printre care şi pe cel al băieţelului sirian în vârstă de 3-4 ani, ale cărui imagini au invadat reţelele de socializare, sub hashtag-ul #KiyiyaVuranInsanlik („umanitatea eşuată”, în limba turcă).

Una dintre ele, pe care, de exemplu, cotidianul elveţian Tribune de Geneve a decis să nu o reproducă, ţinând cont de emoţia pe care o stârneşte, îl prezintă pe copil cu faţa la pământ, pe una dintre plajele staţiunii balneare turce Bodrum.

Într-o alta, un jandarm turc în uniformă îl poată pe copil în braţe, pe plajă, la ieşirea din mare.


Mulţi internauţi au mărturisit pe Twitter că imaginile le-au provocat o vie emoţie. „Încotro se îndreaptă lumea asta?”, a comentat unul dintre ei, identificat sub numele de Taner Poyraz. „Gata cu aşa ceva!”, a reacţionat un altul, Sadullah Turgut.

Imaginile au fost intens comentate în presa europeană. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, ele rezumă „întreaga oroare a dramei umane care se desfăşoară pe coastele europene”.

„Dacă aceste imagini extraordinar de puternice ale unui copil sirian aruncat pe o plajă nu modifică atitudinea Europei faţă de refugiaţi, cine o va face?”, se întreabă cotidianul britanic The Independent.

În Italia, cotidianul La Repubblica a postat pe Twitter comentariul următor:”Fotografia care reduce lumea la tăcere”, iar în Spania, ziarul El Pais a făcut din aceste imagini „simbolul unei drame a migrării”.

Pentru cotidianul El Mundo, „fotografia copilului plajei” face acum parte din „albumul infamiei migratorii”, în timp ce El Periodico reproduce imaginile sub titlul „Naufragiul Europei”, scrie tdg.ch.

Băiețelul al cărui cadavru a fost găsit pe plaja din Turcia era un kurd sirian, a cărui familie a încercat cu disperare să ajungă în nordul Americii, chiar dacă solicitarea lor de azil a fost respinsă de Canada.


Aylan s-a înecat împreună cu mama sa și cu fratele în vârstă de 5 ani, dar și de alte zece persoane, în încercarea de a ajunge în insula elenă Kos.

Alte 15 persoane au fost salvate din aceeași barcă, inclusiv tatăl băiețelului, Abdullah. Potrivit presei occidentale, acesta ar dori acum să se întoarcă în Siria, pentru a-și îngropa soția și copiii.

Un oficial canadian a declarat că o femeie din zona Vancouver a dorit să o sponsorizeze pe mama copiilor, dar și pe aceștia din urmă, să poată obține azil, dar solicitarea sa a fost refuzată.

O mătușă de-ale lor era stabilită în Vancouver de 20 de ani, iar familia încerca să ajungă la aceasta.

Aylan și familia sa au călătorit la bordul unei ambarcațiuni firave, construite pentru a suporta patru persoane, în care s-au urcat 15 refugiați. Familia este din orașul kurd sirian Kobani, și fugise în Turcia, pentru a scăpa de extremiștii din gruparea Statul Islamic, scrie Times of Israel.



 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră