Igor Dodon: România încearcă să submineze suveranitatea Republicii Moldova

23 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Igor Dodon: România încearcă să submineze suveranitatea Republicii Moldova

Preşedintele moldovean, Igor Dodon, a afirmat, într-un interviu pentru postul de televiziune Russia Today, că România încearcă să submineze suveranitatea Republicii Moldova. 

„Majoritatea cetăţenilor noştri susţin păstrarea statalităţii Republicii Moldova. În ceea ce priveşte poziţia României, sunt prietenii şi vecinii noştri, bineînţeles, dar ne îngrijorează. Am spus de foarte multe ori că îmi doresc să fim prieteni cu România, sunt vecinii noştri şi nu avem probleme cu ei, cu o singură excepţie: încercarea lor de a submina suveranitatea Republicii Moldova. Vom adopta o poziţie dură şi critică în această privinţă. Cred că orice partid din Moldova care cere unirea cu România ar trebui scos în afara legii. Constituţia noastră stipulează că aceste acţiuni ar trebui considerate anticonstituţionale”, a spus Igor Dodon în interviul difuzat luni de postul de televiziune Russia Today, preluat de agerpres.ro.

Preşedintele moldovean este de părere că majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română au dorit acest lucru doar pentru a călători în Uniunea Europeană fără viză, nicidecum că şi-ar dori să fie români.

Întrebat de ce a considerat necesar să înlocuiască limba română cu limba moldovenească pe site-ul Preşedinţiei de la Chişinău şi să nu mai arboreze steagul Uniunii Europene la intrarea în Palatul Republicii, Igor Dodon a invocat din nou Constituţia, care stipulează că limba oficială este moldoveneasca.

De asemenea, el a reiterat că i se pare inacceptabil ca Republica Moldova să fie nevoită să aleagă între Est şi Vest.

„Problema pe care am avut-o în ultimii şapte ani a fost că politica noastră externă a fost forţată către Europa, cu un mesaj clar anti-Rusia. Dar a avut Moldova beneficii din acest lucru? În niciun caz. Ceea ce fac acum este să remediez acest dezechilibru. Nu sunt în favoarea ruperii relaţiei cu UE, este vecina noastră. Nu va fi nicio Cortină de Fier pe Prut care să separe Moldova de UE. Nu ne dorim acest lucru. Suntem parteneri cu UE, avem un acord cu privire la călătoria fără vize care este important pentru cetăţenii noştri. Nu sunt împotriva relaţiilor cu Europa, sunt doar un susţinător al parteneriatului strategic cu Rusia”, a atras atenţia liderul de la Chişinău.

Igor Dodon a mai spus că nu vede Republica Moldova integrată în UE, pentru că, deşi acum 7 ani peste 70% dintre moldoveni îşi doreau integrarea, acum procentul este la 35-40%, iar majoritatea cetăţenilor sunt susţinători ai integrării eurasiatice.

Preşedintele moldovean şi-a mai exprimat dorinţa de a schimba Constituţia ţării după alegerile parlamentare, în cazul în care socialiştii câştigă, pentru că aceasta nu-i lasă preşedintelui dreptul de a desfiinţa acordul cu UE.

Dodon și-a făcut publică intenția de a anula acordul privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău.

Totodată, Dodon a vorbit la postul rus despre viitoarea sa întrevedere cu liderii țărilor membre ale NATO, ce va avea loc la începutul lui februarie la Bruxelles.

Potrivit lui Dodon, la această reuniune el "vrea să se convingă dacă membrii NATO sunt gata să susțină public și să semneze acordul care ar recunoaște statutul de neutralitate al Republicii Moldova".

Igor Dodon a subliniat, de asemenea, că "în pofida unei puternice propagande pro-NATO", majoritatea populației Republicii Moldova este împotriva aderării republicii la această organizație. "Vom bloca orice încercare de pătrundere a NATO pe teritoriul republicii și vom împiedica desfășurarea de exerciții militare suspecte", a spus Dodon.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră