Remember Hiroshima: 70 de ani de la primul atac nuclear din istorie

06 Aug 2015
Remember Hiroshima: 70 de ani de la primul atac nuclear din istorie
La 6 august se împlinesc 70 de ani de când un bombardier american a lansat primul atac nuclear din istoria omenirii, la Hiroshima. Atacul a  condus la capitularea Japoniei și la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

La 6 august 1945, un avion de tip B-29 numit Enola Gay, care zbura la mare altitudinea deasupra orașului japonez, a lansat o bombă cu uraniu dotată cu o forță destructivă echivalentă cu 16 kilotone de TNT (trinitrotoluen). Se estimează că aproximativ 140.000 de persoane și-au pierdut viața, fie în momentul impactului, fie ulterior, din cauza radiațiilor.

Toată săptămâna a fost marcată de ceremonile legate de tragicul eveniment. Japonezii s-au recules la Domul Genbaku (Monumentul Pacii din Hiroshima), unde sunt trecute numele a peste 450.000 de oameni care au murit in urma tragediei: aproape 300.000 in Hiroshima si inca 165.000 in Nagasaki.

Shinzo Abe, premierul Japoniei, a condus ceremonia în timpul căruia mii de lampioane au fost lansate pe râul Motoyasu, relateaza BBC.

Alte stiri din Externe

Ultima oră