Harta viciilor: În SUA se prizează cocaină, în Islanda se fumează iarbă, iar în Norvegia se bea alcool la greu

25 Aug 2015
Harta viciilor: În SUA se prizează cocaină, în Islanda se fumează iarbă, iar în Norvegia se bea alcool la greu
Aţi putea crede că, odată cu adoptarea unor legi liberale și deschiderea, la Amsterdam, a unor cafenele unde se fumează cannabis, Țările de Jos ocupă primul loc într-un clasament privind consumul de iarbă, scrie dailymail.co.uk .

Numai că o serie de hărţi arată că, de fapt, în Islanda se fumează cel mai mult iarbă, iar Țările de Jos nu ar intra nici măcar în primele primele cinci poziţii ale clasamentului. SUA ocupă primul loc în topul abuzului de medicamente pe bază de reţetă, dar şi de cocaină, în timp ce în Norvegia se consumă cel mai mult alcool.

Islanda ocupă primul loc la fumat iarbă, cu 160 -190 consumatori la 1.000 de adulți. Marijuana este ilegală în această țară, care tolerează însă fumatul sau deţinerea unei cantități mici de droguri, consumatorii primind doar o amendă. Este însă neclar de ce acest drog este atât de popular, dar o posibilă explicaţie poate fi vârsta legală pentru consumul de bere -25 de ani şi preţurile mari la băuturile alcoolice, conform mic.com.

SUA reprezintă al doilea cel mai mare consumator de droguri, cu 130 -160 de utilizatori la 1.000 de adulți, urmată de Spania unde aproximativ 10%  folosesc droguri. Harta arată că între 40 și 70 de persoane din 1000 au fumat iarbă cel puțin o dată pe an în Marea Britanie .

Conform unei alte hărţi, consumul de cocaină este cel mai frecvent în SUA și Spania. În ambele țări, 23 de persoane din 1000 au folosit droguri de clasă A, cel puțin în ultimul an. Se estimează că 94% din toate bancnotele euro care circulă în Spania conţin urme de droguri pe ele, scrie culturespain.com.

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie ( EMCCDA ) arată că Spania este poarta de intrare a drogurilor în Europa, ceea ce poate explica de ce drogurile sunt atât de populare. Malta, Irlanda și Țările de Jos completează topul primelor cinci țări privind consumul de cocaină .

De asemenea, SUA se află în topul consumului de opiacee - heroină și analgezice cum ar fi morfina și metadona. O hartă, care se bazează pe datele UNODC din perioada 2000-2012, arată că 61 din 1000 de persoane au consumat un opioid cel puțin o dată în ultimul an, în comparație cu 27 în Republica Cehă. Nu există date pentru Marea Britanie, iar Irlanda ocupă locul al cincilea. Totodată, în SUA aproximativ 19 de adulţi din 1.000 au luat amfetamine, cel puțin o dată în ultimul an. Estonia, Luxembourg, Malta şi Islanda completează top 5 la acest capitol.

Când vine vorba despre alcool, Norvegia este fruntea. O hartă realizată pe baza datelor centrelor de monitorizare a consumului de droguri şi alte substanţe (EMCDDA şi SAMHSA) arată că în Norvegia 893 de persoane din 1.000 au consumat alcool în ultimul an. Germania și Finlanda o urmează îndeaproape, iar acestea sunt urmate de Franța și Irlanda.

Alcoolul este scump în Norvegia, dar consumul băuturilor alcoolice a crescut din anii 1970. 10% din copiii norvegieni de 15 ani consumă alcool cel puțin o dată pe săptămână. Mulţi norvegieni beau în exces şi jumătate din cantitatea de alcool consumată în această ţară revine unei  zecimi din consumatorii de băuturi alcoolice, respectiv 300.000. Nu există statistici pentru Marea Britanie unde există o adevărată cultură a consumului de alcool. La polul celălalt, se situează Italia şi Portugalia unde se consumă cel mai puţin alcool, comparativ cu restul ţărilor din vestul Europei.



Citiţi mai multe ştiri din Externe!






Alte stiri din Externe

Ultima oră