Grecii au din nou televiziune publică. Postul ERT s-a redeschis după doi ani de pauză din cauza presiunii creditorilor

12 Iun 2015
Grecii au din nou televiziune publică. Postul ERT s-a redeschis după doi ani de pauză din cauza presiunii creditorilor
O instituție de importanță istorică pentru greci, postul public de televiziune ERT, a fost repus în funcțiune, după doi ani de la decizia șocantă de a-l închide, la presiunea creditorilor internaționali, îngroziți de starea financiară a țării. Imnul naţional al Greciei s-a auzit din nou, joi dimineață, la postul public de radio şi televiziune.

Sigla ERT a radioteleviziunii publice grece a reapărut pe ecrane exact la împlinirea a doi ani de la închiderea postului, ca urmarea a unei decizii luate de Guvernul precedent, care reproșa postului cheltuielile și lipsa de transparență. La 11 iunie 2013, Guvernul Samaras a decis închiderea ERT-ului după 47 de ani de funcţionare, inclusiv în perioada dictaturii coloneilor.

Închiderea ERT în 2013, anunțată și pusă în practică în numai câteva ore, a provocat un șoc în țară și emoție internațională, scrie rfi.fr. Atunci, 2.600 de persoane s-au trezit șomere de la o zi la alta. A fost creată o nouă structură cu numele NERIT, dar ea a fost contestată de numeroși foști salariați ai ERT.

Grecia a devenit prima ţară din Uniunea Europeană în care radioul şi televiziunea publică au fost sacrifcate astfel: cinci canale de televiziune, 29 de posturi de radio naţionale şi regionale, trei ansambluri muzicale, orchestra simfonică naţională, orchestra contemporană şi corul naţional, o revistă săptămânală de profil şi un serviciu online cu o arhivă digitală impresionantă. S-a întâmplat numai în Argentina, după ce FMI impusese planul de redresare economică a ţării. În Grecia, măsura a fost considerată un atac la democraţie, care a resuscitat solidaritatea întregii societăţi. Timp de doi ani, angajaţii instituţiei şi publicul au aşteptat o decizie reparatoare. "S-a făcut dreptate" - este, astăzi, opinia majorităţii în legătură cu decizia guvernului de a readuce ERT-ul în casele oamenilor.

Legea recentă care a permis redeschiderea postului prevede reintegrarea foștilor angajați, care o doresc, evident. Potrivit surselor guvernamentale contactate de RFI, până luni și-au manifestat dorința de a reveni 1.600 de foști angajați. Costurile de funcționare se ridică la 60 de milioane de euro pe an și vor fi acoperite din redevența stabilită la trei euro pe lună.


 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră