Grecia: O coaliție în jurul Syriza sau a Noii Democrații, cel mai probabil scenariu după alegerile de duminică

20 Sep 2015
Grecia: O coaliție în jurul Syriza sau a Noii Democrații, cel mai probabil scenariu după alegerile de duminică
Partidul de stânga Syriza, al fostului premier grec Alexis Tsipras, și formațiunea de centru-dreapta Noua Democrație (ND), condusă de Vangelis Meimarakis, sunt favoritele alegerilor parlamentare anticipate de duminic[, fiind cotate foarte apropiate în sondaje, cu un ușor avans, de până la 3%, pentru partidul fostului premier.

Însă niciunul dintre cele două partide nu ar urma să obțină 151 din cele 300 de locuri din parlament necesare pentru a forma o majoritate, scrie agerpres.ro.

Grecia are nevoie de stabilitate politică pentru a implementa prevederile noului plan de ajutor de 86 de miliarde de euro convenit în iulie cu creditorii internaționali (FMI și UE) și să evite un nou risc de faliment și de ieșire din zona euro, pericol ce a existat în urmă cu aproximativ două luni.

Cel mai plauzibil scenariu după alegeri este formarea unei coaliții, fie în jurul partidului Syriza, fie în jurul Noii Democrații.

Fără o majoritate absolută, partidul care se va clasa pe primul loc va trebui să încheie o alianță cu cel puțin o altă formațiune pentru a beneficia de o majoritate parlamentară. Nu poate fi vorba decât despre Syriza sau ND, deoarece al treilea partid, Zorii Aurii (neonazist), este plafonat în jurul a 7% în sondaje, iar toate celelalte formațiuni se află în spatele acestuia, inclusiv PASOK (socialiști), altădată competitor permanent pentru Noua Democrație.

Prin urmare, două partide care, ca ND, au votat alături de majoritatea deputaților Syriza planul de ajutor în luna august, vor trebui să decidă dacă vor deveni parteneri ai Syriza sau ai ND.

Este vorba de To Potami, ce are în prezent 17 deputați în legislativ, un partid de centru-stânga creat în 2014 de un fost jurnalist de televiziune, Stavros Theodorakis. PASOK (13 deputați), condus de câteva luni de o femeie, Fofi Gennimata, ar putea de asemenea să participe la o coaliție. 

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră