Grecii nu se lasă. Președintele se duce în Germania, să discute despre reparațiile de război

27 Apr 2015
Grecii nu se lasă. Președintele se duce în Germania, să discute despre reparațiile de război
Președintele grec Prokopis Pavlopoulos a anunțat luni pentru presa germană că intenționează să se deplaseze ”cât mai repede posibil” la Berlin pentru a discuta cu omologul său german Joachim Gauck problema reparațiilor de război cerute de Atena, scrie Tagesspiegel.
Prokopis Pavlopoulos propune ca litigiul în privința reparațiilor pentru distrugerile cauzate Greciei în cel de-Al Doilea Război Mondial să fie soluționat de Curtea Internațională de la Haga. ”Acesta este modul în care țările civilizate își rezolvă divergențele”, adaugă Prokopis Pavlopoulos, profesor de drept public și fost ministru conservator.

Reparațiile cerute de Grecia, unde ocupația nazistă marcată de masacre asupra populației și jafuri sistematice rămâne un traumatism major, sunt ”valide din punct de vedere juridic și avem dreptul de a le cere pe căi legale”, a continuat președintele grec în interviul menționat.
Dosarul legat de reparațiile de război pe care Grecia le cere Germaniei a provocat o tensionare a relațiilor dintre cele două țări, mai ales după ce reprezentantul stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a preluat la sfârșitul lunii ianuarie conducerea Guvernului de la Atena.
Premierul Alexis Tsipras declara la începutul lunii februarie că Guvernul pe care îl conduce are ”obligația istorică” și ”morală” de a cere compensații pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și rambursarea unui împrumut forțat acordat naziștilor.
Ocupată de trupele lui Adolf Hitler din 1941 până în 1944, Grecia, țară care se confruntă în prezent cu grave dificultăți economice, a estimat recent aceste reparații la 278,7 miliarde de euro, estimări calificate drept ”stupide” de către vicecancelarul german Sigmar Gabriel.
Guvernul de la Berlin a exclus până acum orice reparație de război, considerând că această problemă a fost reglementată prin tratate internaționale. (I.D)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră