RĂSTURNARE DE SITUAŢIE. Preşedintele german NU EXCLUDE eventuale reparaţii pentru Grecia

02 Mai 2015
RĂSTURNARE DE SITUAŢIE. Preşedintele german NU EXCLUDE eventuale reparaţii pentru Grecia
Preşedintele german, Joachim Gauck, şi-a exprimat înţelegerea faţă de solicitările de despăgubiri formulate de Atena, pentru ocupaţia nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Aceste solicitări de despăgubiri au fost respinse de nenumărate ori până acum de Guvernul condus de Angela Merkel.
Joachim Gauck, a cărui funcţie este mai mult onorifică, este deja cunoscut pentru luările sale de poziţie de multe ori provocatoare.
De data asta, el a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat publicaţiei Süddeutsche Zeitung, care a fost publicat sâmbătă.
El susţine că Germania ar trebui să îşi asume responsabilitatea istorică faţă de Grecia. „Nu suntem doar nişte oameni care trăiesc în prezent, în zilele noastre, în această epocă, suntem şi descendenţii celor care au lăsat în urma lor un siaj de distrugeri în Europa, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, în Grecia şi în alte părţi”, a declarat preşedintele german.
„Pentru o ţară conştientă de istoria ei, cum este ţara noastră, este normal să luăm în calcul posibilitatea necesităţii unor reperaţii”, a spus Gauck.
Grecia solicită nici mai mult, nici mai puţin decât 278,7 miliarde de euro din partea Berlinului, iar anumiţi jurişti consideră că această solicitare nu este lipsită de fundament, comentează boursorama.com.
Luna trecută, ministrul Economiei şi vice-cancelar german Sigmar Gabriel a declarat că această solicitare este „stupidă”. Oficiali germani explică faptul că ţara lor deja şi-a onorat obligaţiile faţă de Grecia, vărsându-i în cont 115 milioane de mărci germane în 1960. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră