Speriaţi de Apocalipsa financiară, grecii îşi retrag banii din bănci şi îi bagă în maşini noi

14 Iun 2015
Speriaţi de Apocalipsa financiară, grecii îşi retrag banii din bănci şi îi bagă în maşini noi
Deşi economia Greciei se scufundă, înmatriculările de maşini noi au crescut în acest an - deponenţii eleni îngrijoraţi caută alternative sigure pentru banii lor. Numărul de înmatriculări a crescut cu 27.9% în luna aprilie, pe lângă o creştere de 47,2% în luna martie. Scurgerea constantă de bani din băncile elene reprezintă o vulnerabilitate periculoasă înrăutăţită de Guvernul grec care, pe lângă faptul că a rămas fără bani, negociază intens cu creditorii internaţionali în privinţa programul de bailout al ţării.

Băncile deja slăbite îşi văd lichidităţile evaporându-se, iar Banca Centrală Europeană a avertizat că există limite pentru suportul acordat instituţiilor financiare elene.

Atena ar putea în cele din urmă să impună controale de capital pentru a opri retragerile de bani din băncile ţării, dar măsura ar putea afecta numeroase afaceri şi companii sau tranzacţii financiare, şi ar putea avea consecinţe devastatoare pentru economie în ansamblul ei.

Discuţiile dintre Grecia şi creditorii internaţionali au intrat într-un impas din cauza respingerii de către Grecia a propunerilor creditorilor pentru reduceri ale pensiilor şi reforme nepopulare pe piaţa muncii. Creditorii susţin că acestea sunt condiţii de bază pentru eliberarea fondurilor îngheţate, fără de care Atena ar putea intra în default la sfârşitul lunii iunie dacă nu va rambursa Fondului Monetar Internaţional suma de 1,6 miliarde de euro, scrie afr.com.

Alte stiri din Externe

Ultima oră