Gorbaciov: Europa este divizată, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

08 Noi 2019
Gorbaciov: Europa este divizată, la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a avertizat marţi că Europa rămâne divizată chiar şi după ce au trecut 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, transmite agenţia EFE.

''Oamenii sperau că divizarea Europei s-a încheiat. Sperau că Europa va fi casa noastră comună. Acum suntem departe de a aduce aceste speranţe în realitate'', a spus Gorbaciov, citat de agenţia EFE, la o festivitate organizată la Moscova la sediul Fundaţiei Gorbaciov.

El i-a primit aici pe foştii preşedinţi polonez Lech Walesa şi german Christian Wulff, acesta din urmă transmiţându-i din partea actualului preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, o scrisoare de mulţumire pentru rolul jucat în reunificarea germană.

În tot timpul scurs de la căderea Zidului Berlinului, în Europa nu s-a putut crea ''o arhitectură de securitate comună şi nici un sistem de prevenire şi soluţionare a conflictelor (...) Şi continentul nostru are mare nevoie de el. De acest lucru ne-am convins prin experienţa amară a ultimilor ani'', a continuat Gorbaciov.

Totuşi, utimul lider sovietic acum în vârstă de 88 de ani s-a declarat convins că ''actuala criză poate fi depăşită'' şi că actuala generaţie de lideri va fi capabilă să ''restabilească dialogul şi încrederea'' pe continentul european.

''Fiecare dintre noi poate contribui la depăşirea confruntării (...) Doresc să luptăm toţi consecvent şi hotărât pentru o Europă fără ziduri şi fără linii de diviziune, pentru o nouă Europă autentică în care naţiunile să se simtă mândre'', a îndemnat Gorbaciov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră