GERMANIA. Fraude de zeci de milioane de euro cu copii-fantomă din România și Bulgaria

09 Mai 2018
GERMANIA. Fraude de zeci de milioane de euro cu copii-fantomă din România și Bulgaria

Autoritățile sociale germane responsabile cu plata alocațiilor pentru copii (Familienkasse) sunt pe urma unui nou tip de fraudă care vizează tocmai acești bani (Kindergeld) plătiți pentru copii în Germania.

În regiuni ca Bazinul Ruhr, Berlin, Mannheim, Offenbach sau Magdeburg s-au răspândit infracțiunile de acest gen. Modelul? Un grup organizat falsifică contracte de muncă, acte de identitate și certificate de naștere, pe care le depune apoi la aceste case germane pentru familie, responsabile cu plata alocațiilor pentru copii, scrie Deutsche Welle.

Infractorii primesc astfel alocațiile, deși copiii pentru care le cer nu trăiesc în Germania, nu sunt înscriși la școli sau grădinițe germane, iar părinții lor nici nu lucrează în Germania, ca atare nefiind îndeplinite practic condițiile de acordare a acestor bani.

Pagube de peste 100 de milioane de euro

În spatele celor care depun cererile de alocații se află grupuri de criminalitate organizată, cu legături în Germania. Prin contractele false de muncă, pe care sunt trecute câștiguri nesemnificative, se solicită bani suplimentari de la agenția germană a muncii, ajutoare financiare suplimentare care se acordă în Germania persoanelor care nu câștigă destul pentru a trăi din propriile venituri, relatează Deutsche Welle.

Casele germane pentru familie, peste 100 la nivel federal, sunt extrem de îngrijorate de acest fenomen, scrie  publicaţia Welt am Sonntag, care adaugă, citând surse din sistem, că pagubele suferite de oficiile germane prin aceste fraude depășesc 100 de milioane de euro.

Cum acţionează reţelele de infractori

Rețelele de infractori, de regulă provenind din sud-estul Europei, contactează familii sărace în țările lor, cărora le promit un trai mai bun dacă se mută în Germania, cu bani primiți de la generosul stat german.

Apoi, infractorii organizează transportul acestor familii, pe care le mută în case dărăpănate din diverse orașe germane, locuințele fiind dotate cu mobilier recuperat înainte de a fi aruncat de cetățeni. Deseori, zeci de persoane locuiesc în doar câteva camere.

Infractorii deschid conturi bancare pentru părinții familiilor relocate, care nu știu germană și nu înțeleg nimic din ce se petrece. Cardurile lor sunt confiscate de infractori, care apoi depun acte false pentru a primi în numele familiilor aduse în Germania alocații pentru copii și ajutoare sociale de la agenția germană a muncii. Nelipsite din aceste documente false sunt certificatele de naștere ale copiilor și dovada de înscriere a lor la școală, precum și contractele de muncă cu venit minim și contractele de închiriere ale acestor locuințe dărăpănate.

Mai mereu, la depunerea cererilor asistă și un traducător, care îi ajută pe cei care depun actele. Acești traducători sunt persoane suspecte, pe care autoritățile germane le iau acum în vizor, pentru că îi bănuiesc că ar fi complici sau autori ai acestor înșelăciuni. Practic, contractele de muncă falsificate sunt biletul de intrare în sistemul social german, care permite apoi și solicitarea alocației pentru copii.

Articolul integral, la dw.com.

Alte stiri din Externe

Ultima oră