Germania a adoptat taxa de drum pentru străini

09 Mai 2015
Germania a adoptat taxa de drum pentru străini
Bundesrat, Camera Superioară a Parlamentului german, a aprobat vineri un act normativ validat deja de Bundestag, Camera Inferioară a Legislativului german, și care prevede introducerea, în cursul anului 2016, a unei vignete anuale pentru autostrăzile și drumurile naționale, relatează presa germană.
Proiectul aprobat de Parlament îi va penaliza în primul rând pe şoferii străini, în special frontalieri, şi împotriva lui s-au ridicat şi Bruxelles-ul şi mai multe state vecine Germaniei, scrie republicain-lorrain.fr.
Valoarea acestei vignete depinde de vârsta vehiculului, capacitatea motorului și anumite criterii de mediu și poate ajunge până la 130 de euro, potrivit sursei citate.
Din cauză că o taxă de drum aplicabilă doar șoferilor străini ar fi contravenit normelor europene, varianta legislativă reținută este cea a unei vignete electronice plătită de toți utilizatorii drumurilor. Însă, pentru a se asigura că șoferii străini vor fi, efectiv, singurii care vor plăti noua taxă, toți proprietarii germani de vehicule vor fi compensați printr-o reducere echivalentă a taxei pe autovehicul.
În consecință, șoferii străini vor trebui să achite 5,10 sau 15 euro pentru o vignetă valabilă 10 zile, şi de 16 şi 30 de euro, pentru o vignetă valabilă două luni, atunci când vor rula pe autostrăzile și drumurile naționale din Germania.
Pentru moment, în Germania doar vehiculele grele plătesc o taxă de drum.
Înaintea adoptării sale, proiectul a făcut obiectul unor critici din partea ţărilor vecine, în special Austria, Olanda şi Franţa, dar şi din partea Comisiei Europene, care se îngrijorează în legătură cu o discriminare a automobiliştilor străini. (I.D)

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră