Gardul inteligent antiimigranţi din Ungaria vorbeşte în cinci limbi

12 Mar 2017
Gardul inteligent antiimigranţi din Ungaria vorbeşte în cinci limbi

Autorităţile ungare au montat mai multe dispozitive pe gardul care desparte Ungaria de Serbia (construit acum un an şi jumătate împotriva imigranţilor) care atunci când detectează că cineva se apropie de gard din partea sârbească difuzează în limbile engleză, sârbă, arabă, urdu şi farsi următorul text: "Atenţiune, atenţiune! Vă avertizez că sunteţi la graniţa maghiară, la gardul de graniţă, care este proprietatea Guvernului Maghiar! Dacă deterioraţi gardul, treceţi frontiera sau încercaţi să treceţi, acest fapt în Ungaria constituie infracţiune! Vă avertizez, să vă abţineţi de la comiterea infracţiunilor. În zona de tranzit puteţi depune cerere de azil", scrie RADOR.

Pe de altă parte, Ungaria a anunţat construirea unui al doilea zid la frontiera cu Serbia, pentru a se proteja de fluxul migrator. Budapesta vrea ca noul zid inteligent să fie dotat cu detectoare de mişcare şi sisteme moderne de apărare şi camere de supraveghere.

Autorităţile ungare au prevăzut 10 milioane de euro pentru realizarea acestui proiect, în timp ce Uniunea Europeană critică planul preşedintelui american Donald Trump de a ridica un zid la frontiera SUA cu Mexicul.

Construcţia celui de-al doilea zid este prevăzută pentru 1 mai. El va acoperi o distanţă de 150 de kilometri şi va permite controlarea întregii frontiere.

Ungaria este una dintre ţările europene cel mai afectată de criza migratorie actuală. Pe fondul unor grave probleme legate de imigraţie, Budapesa a decis să îşi înăsprească retorica şi a luat măsuri severe.

Parlamentul ungar a adoptat cu o largă majoritate reintroducerea detenției sistematice a tuturor migranților care intră în țară, o măsură eliminată în 2013 la presiunea UE și Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Noua lege, adoptată cu 138 de voturi pentru, 6 împotrivă și 22 de abțineri, prevede că migranții vor fi plasați în zonele de tranzit la frontierele sârbă și croată, unde vor fi reținuți în așteptarea unei decizii definitive cu privire la solicitarea lor de azil.

Această măsură se va aplica atât noilor veniți, cât și solicitanților de azil deja aflați în țară, numărul acestora fiind de 586 în luna februarie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră