Fumul din Brandenburg ameninţă Berlinul. Locuitorii din Capitală sunt sfătuiți să țină ferestrele și ușile închise

25 Aug 2018
Fumul din Brandenburg ameninţă Berlinul. Locuitorii din Capitală sunt sfătuiți să țină ferestrele și ușile închise

Sute de pompieri încearcă să stingă catastrofale incendii de pădure care afectează sud-vestul landului Brandenburg. Norii de fum se îndreaptă spre capitala Berlin. Locuitorii Capitalei au fost sfătuiţi să ţină ferestrele şi uşile închise din cauza fumului provenit de la incendiul izbucnit la aproximativ 50 de kilometri de capitala Germaniei, relatează sâmbătă agenţia DPA, preluată de agerpres.ro.

Peste 600 de pompieri luptă cu flăcările care au cuprins circa 400 de hectare de pădure din localitatea Treuenbrietzen. "Scopul principal rămâne protejarea localităţilor evacuate", anunţă Christian Stein, vice-preşedintele Consiliului Local din Postdam-Mittelmark. Pe lângă elicoptere, pompierii încearcă să oprească extinderea incendiului apelând şi la tunuri de apă, scrie Deutsche Welle.

Departamentul de pompieri a emis o avertizare în urma mai multor sesizări primite dimineaţa de la locuitorii din oraş care s-au plâns de fumul înecăcios.

Situaţia nu se va ameliora în perioada următoare, a declarat un purtător de cuvânt, iar pompierii din landul Brandenburg estimează că va dura câteva zile până la stingerea incendiului.

O purtătoare de cuvânt din partea aeroporturilor din Berlin a dat asigurări că fumul nu afectează traficul aerian.

Circa 600 de pompieri se luptă cu flăcările care au izbucnit joi în sud-vestul capitalei Germaniei şi au cuprins 350 de hectare de pădure.

Un număr de 500 de persoane au fost evacuate, după ce joi flăcările s-au extins de la circa cinci la câteva sute de hectare. Oamenii au înnoptat la cunoştinţe sau în adăposturi de urgenţă.

Afectate au fost satele Frohnsdorf, Klausdorf şi Tiefenbrunnen, din sudul Potsdamului. Flăcările au distrus o suprafaţă cu o mărime care echivalează cu circa 400 de terenuri de fotbal. "Am mai văzut incendii în această regiune. Dar de asemenea dimensiuni, care să avanseze spre mai multe localităţi, nu am mai văzut", anunţă primarul localităţii Treuenbrietzen, Michael Knappe, citat de Deutsche Welle.

Resturile de muniţie din pădure îngreunează acţiunile pompierilor, care nu se pot mişca în voie. "La anumite zone nu avem acces, circulăm doar pe drumurile libere şi controlate. Suntem obligaţi să intervenim din aer", explică unul din coordonatorii acţiunii.

Incendiile au afectat şi circulaţia feroviară. Mulţi dintre călători au fost transferaţi în autobuze. "Multe străzi sunt complet blocate, astfel încât nu putem transporta toţi pasagerii", a anunţat un reprezentat al companiei feroviare germane. Traficul aerian nu a fost deocamdată influenţat. "Toate cursele decolează normal", a anunţat un reprezentant al aeroportului din Berlin.

UPDATE

Incendiile majore din jurul Berlinului nu vor fi stinse complet în următoarele zile, spun pompierii. Cauzele incendiilor sunt încă neclare, dar ”toate informațiile” duc către o mână criminală.

Sâmbătă la orele prânzului, un alt incendiu a izbucnit în landul Brandenburg, în localitatea Beelitz, cunoscută în Germania pentru vastele culturi de sparanghel. Incendiul s-a extins până în apropierea autostrăziilor A9 și A10. Datorită intervenției a câteva sute de pompieri, focul a fost oprit după trei ore, scrie Deutsche Welle.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră