„Frigiderul solidarităţii”. Locuitorii unui orășel din Spania au găsit o metodă pentru a reduce risipa de alimente

27 Iun 2015
„Frigiderul solidarităţii”. Locuitorii unui orășel din Spania au găsit o metodă pentru a reduce risipa de alimente
Un frigider mare și alb tronează pe un trotuar din Galdakao, un orășel din Spania. Un gard mic de lemn a fost construit în jurul lui, pentru ca frigiderul să nu mai pară un obiect electrocasnic de care s-au debarasat proprietarii. Pentru că el nu este nicidecum un deșeu reciclabil, ci un proiect de pionierat ce vizează combaterea risipei de alimente.

„Frigiderul solidarităţii” a apărut acum șapte săptămâni în Galdakao, o localitate care numără 29.000 de suflete. Scopul lui este depozitarea surplusului de alimente ce apare, inevitabil, în gospodăriile localnicilor sau în bucătăriile restaurantelor din zonă. Orice aliment lăsat în frigider poate fi preluat apoi de către oricine îl dorește. „Cred că astfel am salvat între 200 și 300 kg de alimente de la coșul de gunoi”, a declarat organizatorul Álvaro Saiz, citat de „The Guardian”. Ȋntr-o zi obișnuită, pe rafturile frigiderului poţi vedea o pungă de linte, câteva sandvișuri și cutii de lapte, nedeschise.

Ideea a apărut după ce Saiz și alți membri ai asociației de voluntariat a orașului au dezbătut problema cantităţii mari de alimente aruncată de supermarketuri. „Am ajuns la concluzia că, dacă doar unul dintre coșurile lor de gunoi ar fi înlocuit cu un frigider, oamenii ar putea beneficia de aceste alimente”. După o căutare pe online, a aflat că în Berlin există o rețea cu astfel de frigidere. „Am realizat am putea face același lucru - așa că l-am făcut”, spune Saiz. Iar în aproximativ o lună a obţinut actele necesare implementării proiectului.



Scopul declarat de Saiz nu e neapărat acela de a hrăni oamenii aflaţi în nevoie. „Este vorba despre utilizarea raţională a unor produse alimentare care ar ajunge la gunoi”, a spus el. „Nu contează cine le ia din frigider – și Julio Iglesias ar putea opri și lua mâncarea -. La finalul fiecărei zile, e vorba despre recuperarea valorii produselor alimentare și despre combaterea deșeurilor.”

Există reguli stricte pentru oricine lasă mâncarea în frigider. Sunt interzise: pește crud, carne sau ouă, orice fel de alimente cu termenul de garanţie expirat. Mai mult, toate preparatele de casă trebuie să fie ambalate corespunzător și să conţină o etichetă despre data la care au fost făcute. Voluntarii verifică periodic dacă aceste reguli sunt respectate. Ȋnsă frigiderul este golit și aprovizionat zilnic. Sunt oameni nevoiași care vin și din orașele învecinate pentru a lua de mâncare de aici.  

Iar săptămâna trecută, orașul Murcia, aflat în partea de sud a Spaniei, a copiat această idee, devenind al doilea oraș spaniol care are un „frigider de solidaritate”. Saiz spune că a primit apeluri de la comunităţi din întreaga ţară, de la persoane interesate să creeze proiecte similare.

Frigiderul a permis restaurantelor locale limitarea risipei de alimente. „Înainte, aruncam o mulțime de produse - și era mâncare, care ar fi fost bine să fie mâncată”, mărturisește patronul unui restaurant din zonă. El și angajaţii săi își fac timp periodic, pentru a depozita resturile în „frigider solidarităţii”. „Știi că cineva o sa se bucure de asta”, spune el. „E ca și cum i-ai da hranei o a doua șansă, de a ajunge în stomacul cuiva.”

Luna trecută, în Franța, parlamentul a votat o lege care interzice supermarketurilor să arunce produsele alimentare rămase nevândute, dar încă aflate în termen de garanţie. Supermarketurile din Franţa vor trebui să distribuie aceste alimente unor organizaţii caritabile.



În Germania, există o organizație numită Foodsharing care se ocupă de  această problemă. Există site-uri online pe care oamenii pot anunţa dacă au un surplus de alimente sau dacă au nevoie de ceva anume. Potrivit New York Times, „în Germania sunt aproximativ 100 de site-uri de partajare a alimentelor. Aproximativ 50 dintre ele au frigidere, iar restul doar rafturi. "

Alte stiri din Externe

Ultima oră