Fratele vitreg al liderului nord-coreean era informator al CIA, potrivit Wall Street Journal

12 Iun 2019 | scris de A.V.
Fratele vitreg al liderului nord-coreean era informator al CIA, potrivit Wall Street Journal

Kim Jong Nam, fratele vitreg al actualului lider de la Phenian, care a fost asasinat în februarie 2017 în Malaysia, era informator al Agenției Centrale de Informații din SUA, potrivit publicației americane The Wall Street Journal.

Potrivit WSJ, care citează o „persoană cunoscătoare a chestiunii”, Kim Jong Nam s-a întâlnit în mai multe rânduri cu agenți CIA.

„Mai mulți foști oficiali americani au declarat că fratele vitreg, care locuia în afara Coreei de Nord de mulți ani și nu avea o bază de putere cunoscută la Phenian, este puțin probabil să fi putut furniza detalii despre mecanismele interne secrete ale țării”, se afirmă în materialul publicat luni de WSJ.

Totodată, foștii oficiali din SUA au mai afirmat că, în mod aproape cert, Kim Jong Nam avea contacte și cu servicii secrete din alte țări, în mod particular din China, mai relatează publicația americană.

Oficiali sud-coreeni și americani au afirmat că autoritățile nord-coreene au ordonat asasinarea lui Kim Jong Nam, aparent în urma criticilor aduse regimului de la Phenian. Coreea de Nord însă a respins acuzațiile.

Potrivit sursei citate de WSJ, Kim Jong Nam s-a deplasat în februarie 2017 în Malaysia pentru a se întâlni cu un oficial CIA, însă este posibil ca acesta să nu fi fost singurul scop al vizitei.

Kim Jong Nam a fost ucis la aeroportul din Kuala Lumpur, Malaysia, cu ajutorul agentului neurotoxic VX.

Imagini ale camerelor video arată că fratele liderului nord-coreean a fost abordat de două femei care i-au aruncat ceva în față. Indoneziana Siti Aisyah și vietnameza Doan Thi Huong, acuzate că l-au ucis pe Kim Jong-nam după ce l-au împroșcat cu agentul neurotoxic VX, pe aeroportul din Kuala Lumpur, au fost eliberate.

Președintele american Donald Trump nici nu a confirmat, nici nu a infirmat aceste informații, declarând că nu știe nimic despre această chestiune.

Trump a precizat că el nu ar fi admis ca CIA să îl recruteze pe fratele vitreg al liderului nord-coreean sub auspiciile sale, informează CNN.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră