Franța calculează cât ar costa-o ieșirea din Schengen. România încă mai plânge la ușa UE

03 Feb 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Franța calculează cât ar costa-o ieșirea din Schengen. România încă mai plânge la ușa UE


Și mai interesant este faptul că studiul este publicat taman în ziua în care Parlamentul European, reunit la Strasbourg, dezbate pe marginea temerilor din sânul Uniunii Europene legate de valul de imigranți cu care se confruntă mai multe state membre.


În timp ce de la Strasbourg vocile eurodeputaților îndeamnă sus și tare că UE trebuie să treacă peste temerile și diviziunile paralizante, pentru a gestiona valurile de imigranți în mod efectiv, un stat membru important își face calcule.


Protejarea efectivă a granițelor externe ale UE este importantă pentru a păstra zona de circulație liberă Schengen, au pledat unii parlamentari europeni, în timp ce alți deputați au cerut toleranță zero față de atacurile rasiste și violente împotriva migranților și refugiaților.


Publicația franceză Les Echos dă publicității un studiu realizat de France Strategie, un organism de expertiză aflat pe lângă cabinetul premierului, potrivit căruia renunțarea la Schengen ar avea consecințe asupra activității frontaliere, a turismului și asupra transportului de mărfuri, consecințe cifrate la peste 10 miliarde de euro pe an pentru Franța.


Restabilirea controalelor la frontiere în interiorul Spațiului Schengen ar costa economia franceză între 1 și 2 miliarde de euro pe an pe termen scurt și peste 10 miliarde pe an pe termen lung, potrivit studiului. Scăderea încasărilor de pe urma turismului este estimată la a fi între 500 de milioane și un miliard de euro pe an.


France Strategie apreciază că pe termen mediu și lung, o perenizare a controalelor de identitate la frontiere ar avea consecințe și mai serioase asupra comerțului exterior. Ar avea un impact asupra investițiilor străine și a fluxurilor comerciale, dar acestea sunt ceva mai dificil de evaluat.


Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație, în care controalele la frontiere au fost abolite pentru călători, cu excepția unor cazuri rare, de necesitate. Dar în ultimele luni, din cauza fluxului de refugiați deseori incontrolabil, mai multe state membre ale UE, printre care și Franța, au reintrodus controalele provizorii la frontiere.


Săptămâna trecută, cele 28 de state membre au cerut Comisiei să lanseze o procedură care să permită extinderea pânăa la doi ai a măsurilor de restabilire a controalelor la frontierele interne ale Spațiului Schengen, care sunt limitate în mod normal la șase luni.

Citiși și: Austria suspendă „temporar” Schengen

Alte stiri din Externe

Ultima oră