Franța își afirmă „sprijinul neclintit” pentru Moldova în fața amenințării ruse

07 Mar 2024
Franța își afirmă „sprijinul neclintit” pentru Moldova în fața amenințării ruse

La o săptămână după apelul separatiștilor transnistreni pentru a avea „protecția” Moscovei, care menține 1.500 de soldați în această regiune de la granița cu Ucraina, Emmanuel Macron și omologul său Maia Sandu au cerut Rusiei într-o declarație comună „să-și retragă forțele staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, scrie Le Monde

Parisul și-a reafirmat joi „sprijinul neclintit” pentru „independența, suveranitatea și integritatea teritorială” a Republicii Moldova, al cărei președinte, Maia Sandu, a fost primita la Elysée pentru a încheia un acord de apărare între cele două țări.

Franța s-a declarat pregătită să „își aducă contribuția, când va veni momentul, la o soluționare de durată și pașnică a acestui conflict” înghețat din 1992 la momentul dislocării Uniunii Sovietice. Invazia Ucrainei de către Rusia a reaprins tensiunile în această fâșie de pământ de puțin peste 4.000 de kilometri pătrați, precum și în Moldova, „confruntându-se cu o intensificare a atacurilor hibride”, potrivit comunicatului de presă.

Chișinăul se teme de o creștere a dezinformarii în perioada premergătoare votului prezidențial și referendumului privind apartenența la UE, programat pentru toamnă.

„Regimul de la Moscova încearcă să-mi controleze țara prin șantaj energetic, organizând demonstrații, efectuând atacuri cibernetice (…) și chiar complotând o lovitură de stat”, a declarat Maia Sandu în timpul unei conferințe de presă cu Emmanuel Macron.

În fața acestor „încercări de imixtiune care urmăresc să divizeze foarte clar societatea moldovenească (…), Franța și Uniunea Europeană vă stau alături” , a răspuns președintele francez. „Poporul moldovenesc poate fi mândru de lupta lor pașnică pentru libertate ”, care „reprezintă o provocare pentru Rusia lui Vladimir Putin”, a adăugat el.

Acordul semnat de miniștrii apărării celor două state prevede în special „deschiderea în lunile următoare a unei misiuni permanente de apărare la Chișinău” , a spus el, precizând că „Este doar un prim pas”. În domeniul economic, cele două țări au parafat și „o foaie de parcurs bilaterală care identifică proiecte viitoare de dezvoltat împreună” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră