Un nou început între Franța și Iran. Cele două țări au încheiat contracte de zeci de miliarde de euro

28 Ian 2016 | scris de Cristi Ionescu
Un nou început între Franța și Iran. Cele două țări au încheiat contracte de zeci de miliarde de euro

Președinții francez și iranian, Francois Hollande și Hassan Rohani, au vorbit despre un nou început în relațiile dintre Paris și Teheran, după ce cu ocazia vizitei liderului iranian în Franța companii din cele două țări au încheiat contracte-cadru în valoare de zeci de miliarde de euro.

Cea mai importantă înțelegere a fost încheiată de compania Airbus, care va livra Iranului 118 avioane în valoare totală (la prețul de listă) de circa 25 de miliarde de dolari. Deocamdată a fost semnat doar un protocol, contractul efectiv urmând să fie semnat la o dată ulterioară.

La rândul ei, societatea petrolieră Total va achiziționa din Iran între 150.000 și 200.000 de barili de petrol pe zi. Producătorul auto PSA Peugeot Citroën și-a oficializat cu această ocazie revenirea în Iran, unde va crea o societate mixtă cu societatea Iran Khodro și va investi în următorii cinci ani circa 400 de milioane de euro.

Companiile din domeniul construcțiilor Bouygues și Vinci, împreună cu societatea ADP, care gestionează aeroporturile din Paris, au semnat acorduri-cadru pentru dezvoltarea a trei aeroporturi în Iran. Și societatea națională a căilor ferate franceze (SNCF) a încheiat cu căile ferate iraniene un protocol de cooperare, acordul având în vedere inclusiv crearea în Iran a infrastructurii pentru trenurile de mare viteză.

Alte stiri din Externe

Ultima oră