Franţa a adoptat o lege în premieră mondială

11 Iul 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Franţa a adoptat o lege în premieră mondială

Guvernul Franţei a adoptat legea antirisipă, prin care, începând din 2021, este interzisă distrugerea produselor nealimentare noi nevândute, o premieră la nivel mondial.

"Magazinele, întreprinderile şi depozitele nu vor mai avea voie să distrugă haine, încălţăminte, jucării, electrocasnice, produse cosmetice sau alte mărfuri rămase pe stoc.

Cifrele arată că bunuri nealimentare în valoare de peste 650 de milioane de euro, rămase nevândute, sunt distruse în fiecare an în Franţa", relatează corespondentul Radio România Actualităţi.

Pentru viitor, tot ce rămâne nevândut va fi donat, dezmembrat în piese ce pot fi folosite pentru fabricarea altor obiecte, transformat în materie primă sau reciclat, potrivit noii legi, care urmează să fie dezbătută şi votată acum de Parlament.

Principiul legii nu este de a constrânge sau de a penaliza, ci, dimpotrivă, de a ajuta companiile şi comercianţii să îşi gestioneze aceste stocuri, să facă donaţie sau să le recicleze.

Ideea de a lăsa agenţii economici să aleagă în ce fel vor proceda cu marfa nevândută şi de a nu-i obliga să îşi doneze produsele, are puterea de a linişti mai ales mărcile de lux, care se temeau de apariţia unei pieţe paralele, care să vândă aceste lucruri la preţuri mici.

În aceeaşi lege, guvernul francez declară război materialelor plastice.

Obiectivul asumat este de 100% plastiv reciclat până în 2025, în paralel cu interzicerea producţiei de obiecte din plastic de unică folosinţă şi îmbunătăţirea colectării selective a deşeurilor.

Zilele trecute, autorităţile de la Paris au declarat marţi ''stare de urgenţă climatică'', alăturându-se numeroaselor municipalităţi din lumea întreagă care au iniţiat un demers similar sau, mai recent, Parlamentelor Regatului Unit şi cel al Irlandei.

Trebuie ''să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris'', încheiat în decembrie 2015, a pledat Celia Blauel, adjuncta pe probleme de mediu a primarului Parisului, adăugând că Parisul, ''asemenea alte numeroase oraşe, declară urgenţă climatică''.

Într-un angajament adoptat cu ocazia unei şedinţe a consiliului municipal, primăria Parisului a decis înfiinţarea unei ''Academii a climatului'', care îşi propune ''să ofere tinerilor şi voluntarilor din domeniul climei un spaţiu de desfăşurare participativ şi educativ'' şi totodată să formeze şi să sensibilizeze acest public la subiecte de mediu pe tot parcursul perioadei de şcolarizare sau să permită elaborarea unor proiecte ecologiste''.

Alte stiri din Externe

Ultima oră