Fonduri de urgență pentru Grecia. Comisia Europeană propune acordarea unui împrumut de 7 milioane de euro

15 Iul 2015
Fonduri de urgență pentru Grecia. Comisia Europeană propune acordarea unui împrumut de 7 milioane de euro
Comisia Europeană a propus acordarea unui credit Greciei, în valoare de șapte miliarde de euro, pentru a acoperi necesitățile de finanțare ale țării în iulie, utilizând Mecanismul European de Stabilitate Financiară (EFSM), se arată într-un document realizat de CE.
 
Creditul punte va avea o scadență de maximum trei luni și va fi achitat către EFSM din banii pe care-i va primi Grecia de la fondul de salvare al zonei euro (ESM), relatează Reuters, citată de Agerpres. Conform unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, ESM va contribui cu o sumă cuprinsă între 40 și 50 de miliarde de euro la cel de-al treilea plan de asistență pe trei ani acordat Greciei, a cărui valoare totală este evaluată la 86 miliarde de euro. ESM nu va fi singurul contributor la acest program, deoarece Fondul Monetar Internațional va fi implicat și el.
 
Obținerea creditului punte este însă condiționată de aprobarea de către Parlamentul de la Atena a proiectului de lege referitor la măsurile de austeritate cerute de partenerii europeni.

Textul va fi examinat de comisiile parlamentare înainte de a fi supus dezbaterii și votului în procedură de urgență în noaptea de miercuri spre joi, când expiră termenul limită impus de creditori. Deputații vor trebui să se pronunțe asupra majorării TVA și a unei reforme a sistemului de pensii, care să elimine treptat pensionarea anticipată. Bruxellesul cere, de asemenea, înființarea unei autorități independente pentru controlul finanțelor publice.
 
 
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră