Folosirea cuptorului de lemne pentru pizza, interzisă într-un orăşel italian

28 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Folosirea cuptorului de lemne pentru pizza, interzisă într-un orăşel italian

Antonio Falcone, primarul din San Vitaliano, un oraş situat la 15 mile nord de Napoli, a emis o hotărâre ce interzice folosirea cuptorului de lemne în brutării şi alte restaurante, inclusiv în pizzerii dacă nu au instalate filtre speciale.

San Vitaliano este unul dintre cele mai poluate oraşe din Italia, depăşind de 144 de ori limita maximă pentru emisiile poluante. Un ziar local, Il Mattino, descrie poluarea din oraş ca fiind “Beijingul nostru”, care ţine  “6000 de suflete captive în smogul Vezuviului”. Napoli, aflat în apropiere, pare o adevărată grădină parfumată în comparaţie cu San Vitaliano, conform ziarului citat.

În hotărârea emisă de Antonio Falcone se arată că “întreprinderile implicate în copt si catering, cum ar fi pizzeriile, le este interzis să utilizeze drept combustibil biomasă (lemn, aşchii de lemn, peleţi, cărbune , etc ) pentru gătirea mâncării în aparate, cum ar fi cuptoare închise şi deschise". 

Cine încalcă interdicţia riscă o amendă de până la 1.032 de euro. Localnici nu sunt de acord cu această măsură şi au protestat duminică în faţa primăriei.

"Nu suntem noi cauza smogului din oraş. Napoli are mult mai multe pizzerii decât San Vitaliano şi nu are acelaşi nivel de poluare. E clar că nu vor să vadă care e cauza reală a poluării. Acest ordin este o greşeală costisitoare pentru noi", a declarat un  localnic.

Proprietarul unei pizzerii, Massimiliano Arrichiello, a declarat la rândul său: “Şocant, ridicol. Nu mai vor să facem pizza? Facem cam 34 de pizza pe zi, cum cred ei că noi suntem vinovaţi de poluarea din oraş?”

Măsura interzicerii cuptoarelor de lemne este valabilă până în martie 2016 şi ar putea fi reintrodusă mai târziu dacă folosirea filtrelor speciale nu dă rezultate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră