Focuri de armă în direcţia Ambasadei Statelor Unite. Alertă la Ankara

20 Aug 2018
Focuri de armă în direcţia Ambasadei Statelor Unite. Alertă la Ankara

Câteva focuri de armă au fost trase luni dimineaţă în direcţia ambasadei Statelor Unite din capitala Turciei, Ankara, au informat posturile de televiziune Haberturk şi CNN Turk.

Focurile de armă, trase dintr-un vehicul în mişcare, au lovit cabina agenţilor de bază, însă nimeni nu a fost rănit. Atacatorul sau atacatorii necunoscuţi au fugit de la faţa locului, iar presa.

Detenţia timp de un an şi jumătate în Turcia, iar apoi plasarea în arest la domiciliu a pastorului american Andrew Brunson, acuzat de spionaj şi de activităţi "teroriste", a declanşat o gravă criză diplomatică între Ankara şi Washington.

La începutul lunii august, SUA au impus sancţiuni împotriva a doi oficiali de rang înalt din cabinetul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi au dublat taxele vamale pe oţelul şi aluminiul importate din Turcia, încercând astfel să determine autorităţile de la Ankara să-l elibereze pe pastorul Andrew Brunson, aflat în arest la domiciliu în Turcia şi acuzat de justiţia acestei ţări de sprijinirea puciului eşuat din urmă cu doi ani.

Pe lângă tensiunile provocate în relaţia cu Washingtonul, aceste sancţiuni au accentuat devalorizarea lirei turceşti, care s-a depreciat cu 40% de la începutul anului.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a decis ca represalii boicotarea produselor electronice din Statele Unite şi creşterea taxelor vamale la unele produse importate din această ţară.

În cea mai recentă reacţie a sa pe acest subiect, preşedintele Donald Trump a afirmat vineri că Turcia a ''acţionat foarte, foarte rău'' şi riscă noi măsuri punitive din partea Washingtonului. 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis sâmbătă că ţara sa nu va capitula în faţa ameninţărilor SUA şi va combate ''jocurile'' care îi afectează economia, referindu-se la tensiunile dintre Ankara şi Washington provocate de refuzul autorităţilor turce de a-l elibera pe pastorul american Andrew Brunson şi al căror ultim efect a fost scăderea ratingului Turciei de către două mari agenţii de evaluare financiară.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră