NATO ne cere să ne pregătim pentru un război cu Rusia

30 Mai 2016 | scris de Cristi Ionescu
NATO ne cere să ne pregătim pentru un război cu Rusia

Adunarea Parlamentară a NATO a lansat un apel aliaților să fie pregătiți să răspundă la amenințarea potențială a Rusiei împotriva unuia dintre ei. "Provocarea dinspre Rusia este reală și serioasă", a declarat americanul Michael Turner, președintele Adunării care a reunit aproape 250 de parlamentari din 28 de țări membre ale Alianței.

Declarația adoptată în unanimitate deplânge "folosirea forței de către Rusia împotriva vecinilor săi și tentativele de intimidare a aliaților" NATO. În aceste circumstanțe, NATO "nu are altă opțiune decât să considere eventualitatea unei acțiuni agresive a Rusiei împotriva unui membru al Alianței ca o amenințare potențială și să adopte răspunsuri adecvate și proporționale", a subliniat declarația.

Documentul îi îndeamnă pe aliați "să ofere garanții" țărilor membre, în special celor situate pe flancul răsăritean al zonei NATO, care consideră că securitatea lor este amenințată.

NATO a efectuat o întărire militară pe flancul său estic pentru a crește rapiditatea desfășurării forțelor sale în cazul repetării unei crize ca aceea din Ucraina. Cu prilejul summitului de la Varșovia, șefii de stat și de guvern din Alianța Nord-Atlantică urmează să parafeze această întărire militară.

Rusia a avertizat că această sporire a prezenței trupelor cu echipamentul lor de luptă în Europa de Est reprezintă o amenințare pentru securitatea sa.

Jens Stoltenberg a declarat că NATO trimite "un semnal clar oricărui adversar potențial că un atac asupra Poloniei va fi considerat un atac asupra întregii Alianțe".

Rusia a denunțat desfășurarea în România și Polonia a unor elemente ale scutului antibalistic american pe care îl consideră ca o amenințare pentru securitatea sa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră