UPDATE. Explozii la metroul din Sankt Petersburg: 10 morți, 50 de răniți (VIDEO)

03 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Explozii la metroul din Sankt Petersburg: 10 morți, 50 de răniți (VIDEO)

Numărul persoanelor decedate în explozia de la metroul din Sankt Petersburg a fost revizuit. Conform Comitetului Antiterorism, 9 persoane au decedat şi peste 20 sunt rănite, relatează Russia Today. 

“Un raport preliminar privind explozia de la metroul din St. Petersburg arată că nouă persoane au fost ucise şi peste 20 rănite”, se arată într-o declaraţie de presă a Comitetului. “Toate victimele primesc îngrijirile medicale necasare şi asistenţă psihologică”, se mai arată în declaraţie.

Cel puţin 10 persoane au murit, luni, într-o explozie produsă în staţia de metrou Sennaia Ploşcea din Sankt Petersburg, au anunţat autorităţile ruse citate de sbs.com.  Deşi iniţial s-a vorbit despre două explozii, surse din serviciile de urgenţă au declarat pentru Reuters că a fost doar una singură, produsă într-un tren aflat între staţii.

"A fost o singură explozie, într-un singur tren aflat între staţii, respectiv trenul care plecase din staţia Sennaia şi urma să ajungă în staţia Institutul Tehnologic", a declarat pentru Reuters sursa citată.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat la St. Petersburg pentru o întâlnire cu omologul său belarus  Alexander Lukaşenko, spune că se fac eforturi pentru a afla cauza acestor explozii, care, în acest moment, nu se cunoaşte. El a spus că se iau în calcul toate variantele, inclusiv un atac terorist şi a transmis condoleaţe familiilor victimelor.

 “Cauzele acestui incident nu au fost încă stabilite, aşa că este devreme să discutăm despre asta. Ancheta va stabili. Cu siguranţă, luăm în considerare toate posibilităţile, dar în primul rând un act terorist”, a afirmat Vladimir Putin.

50 de persoane au fost rănite în urma exploziei, a anunţat pe Twitter Andrei Kibitov, şeful serviciului de presă al guvernatorului oraşului Sankt Petersburg.El a mai spus că 17 ambulanţe se află la faţa  locului pentru tratarea răniţilor. 

„Oamenii sângerau, aveau părul ars“, a declarat un martor pentru canalul rusesc Life News. „Ieşea fum din vagoane. Ni s-a spus să mergem spre ieșire, iar oamenii au fugit pur și simplu. Prietena mea era în următorul tren în care s-a produs explozia. Ea a spus că trenul s-a zgâlţâit. Când a ieșit, a văzut că oamenii erau mutilaţi“, a mai spus el, conform independent co.uk

În timp ce unele media locale au informat că explozia a fost provocată de un dispozitiv neidentificat, Interfax a relatat că dispozitivul exploziv era umplut cu șrapnel (proiectil de artilerie încărcat cu gloanțe care sunt împrăștiate prin explozie într-un anumit punct de pe traiectorie).

Un grup de anchetatori şi criminalişti experimentaţi vor investiga explozia de la metrou, a anunţat Svetlana Petrenko, purtătorul de cuvânt al Comitetului rus pentru Investigaţii, conform sputniknews.com.

În trecut, Rusia a fost ţinta atacurilor militanţilor ceceni, iar liderii acestora au ameninţat frecvent cu noi atacuri. Cel puţin 38 de persoane au fost ucise în 2010 când două femei kamikaze s-au aruncat în aer în metroul din Moscova.

.****************************

O explozie a avut loc într-o staţie de metrou din Sankt Petersburg, producând mai multe victime, conform mass media ruseşti, citate de BBC. Agenţia rusă de ştiri Tass relatează că explozia a avut loc la staţia Sennaia Ploşcead, iar alte şapte staţii au fost închise.

New York Post relatează că cel puţin 10 persoane au fost rănite, conform presei locale, iar ibtimes.co.in vorbeşte despre 10 morţi în explozie, preşedintele rus Vladimir Putin fiind informat despre incident.

 

 

Russia Today precizează că preşedintele rus a transmis deja condoleanţe familiilor îndoliate în urma acestei tragedii.

 

 

Stire în curs de actualizare

Alte stiri din Externe

Ultima oră