Expertii AU PREVĂZUT un cutremur în Nepal, dar pentru următorii 20 de ani. A avut loc în câteva zile

27 Apr 2015
Expertii AU PREVĂZUT un cutremur în Nepal, dar pentru următorii 20 de ani. A avut loc în câteva zile
La inceputul lunii aprile, la Katmandu (Nepal) a avut loc o reuniune a expertilor internationali avand ca tema probabilitatea unui cutremur in Nepal. Ei au ajuns la concluzia ca un cutremur major in zona va avea loc in urmatorii 20 de ani.In realitate, cutremurul a avut loc dupa doar cateva zile, scrie Agerpres.ro.

Aceasta intamplare scoate in evidenta un fapt extrem de simplu: oamenii nu reusesc sa prognozeze data producerii unui cutremur. Deocamdata, stiinta si tehnologia reusesc doar sa anunte iminenta unui cutremur doar cu cateva zeci de secunde inainte de producerea acestuia.Nu e mult, dar in cazul unei asemenea catastrofe,potentialele victime au o sansa de salvare, chiar daca aceasta este foarte mica.Japonia si SUA au instalat, in zone cu risc seismic rdicat, sisteme de averizare.

Acestea, in principiu, averizeaza populatia cu 10-15 secunde inainte de declansarea cutremurului.In Japonia , o tara in care numarul cutremurelor este mare,sistemele de avertizare emit alerte in cazurile in care miscarile seismice au potentialul de a distruge peretii caselor.

Atat trenurile de mare viteza cat si unitatile industriale sunt racordate la aceste sisteme de avertizare. De asemenea,s-a constat ca alertele de pe telefonul mobil au salvat numeroase vieti.Dar, din nefericire, o prognoza care sa ofere o perioada de timp suficienta contracararii efectelor dezaastrului,nu pare a fi posibila. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră