EXCLUSIV. România, locul 3 în UE la abandonul universitar

23 Mai 2017 | scris de Istvan Deak
EXCLUSIV. România, locul 3 în UE la abandonul universitar Galerie foto (2)

Deși trăim cu impresia că numai cine nu vrea, nu urmează cursurile unei facultăți din România, iată că statisticile arată că nu excelăm nici la acest capitol. Conform datelor colectate de Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE), România ocupă locul 3 în Uniunea Europenă la capitolul abandon universitar.

EIGE definește acest concept luând în calcul toți tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani care au abandonat sau nu urmează cursurile unei facultăți, școli profesionale sau postliceale.

Media UE la acest capitol este de 11%, ținta pentru anul 2020 fiind o reducere la 10%. Țările membre și-au fixat însă propriile ținte. Abandonul universitar este 18% în România, statul propunându-și să îl reducă la 12% până în 2020. Țara noastră este devansată de Spania 18,5% și Malta 19%. La polul opus sunt Croația, Lituania și Slovenia.

Diploma universitară, un avantaj

Tot mai multe rapoarte arată că obținerea unei diplome universitare reprezintă un avantaj aproape decisiv. Rata de angajare a persoanelor fără studii superioare este cu 25% mai mică decât în cazul celor care dețin o diplomă. Numărul locurilor de muncă pentru persoanele fără studii superioare este în continuă scădere.

În momentul actual în UE trăiesc 64 de milioane de oameni necalificați cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani. Datele analizate au arătat că abandonul este mai frecvent la început (20-24 de ani) în rândul bărbaților (20%) decât în cel al femeilor (15%). Dar, cu cât avansează în vârstă, bărbații au tendința să revină în bancă, astfel că începând cu grupa de vârstă 45-54 de ani, numărul femeilor necalificate îl depășește pe cel al bărbaților (26-25%), iar diferența devine și mai vizibilă la grupa de vârstă 55-64 de ani (35-29%).

Astfel, riscul de sărăcie și excluziune socială este la fel de mare pentru ambele sexe, deși, când vine vorba de pensie, în medie femeile primesc cu 39% mai puțin decât bărbații. 49% dintre femeile și 27% dintre bărbații cu pregătire precară sunt inactivi din punct de vedere economic, la care se adaugă și 9% șomeri femei și 14% bărbați. 

Îngrijorător

Experții EIGE au arătat că 6 milioane de femei și 2 milioane de bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani nu au avut niciodată un loc de muncă. Alte 14% dintre femei și 5% dintre bărbați nu au un loc de muncă de mai bine de 10 ani. Mai bine de jumătate dintre acesșia sunt oameni care nu au urmat o facultate și aproape două-treimi sunt femei.

Chiar și așa, un loc de muncă nu este o garanție pentru un trai decent. 27% dintre femei și 15% dintre bărbați au un loc de muncă precar: fie din cauza salariului foarte mic (19% dintre femei și 8% dintre bărbați), fie fiindcă nu au siguranța zilei de mâine (9-8%), fie din cauza orelor de muncă foarte puține (3-1%).

Abia după ce obțin un loc de muncă, angajații își dau seama că pregătirea lor este precară. În medie, 34% dintre angajații cu un loc de munca precar fără studii universitare au decis în ultimele 12 luni să urmeze un curs de specializare sau calificare. Tendința este în creștere. 46,5% dintre cei cu educație precară, dar loc de muncă bun au participat la un curs de specializare.

Previziuni
48% dintre cei cu studii universitare aflați într-un job precar au ales să urmeze trainingurile de specializare, iar 64,5% dintre cei cu studii universitare, aflați într-un job bun au optat și pentru un curs de specializare în ultimele 12 luni. 

“Previziunile privind piața muncii din Europa arată că în viitor va exista cerere mare pentru locurile de muncă cu calificare înaltă, în special în sectoarele dominate de bărbați: tehnologie, știință, inginerie și matematică. 
Aceste oportunități nu vor fi disponibile pentru persoanele fără studii superioare, în special dacă sunt femei. 
De aceea este nevoie de acces egal și nemijlocit la o pregătire de calitate care să înlesnească dobândirea calităților necesare pentru ocuparea locurilor de muncă din viitor. O calificare precară sporeste riscul pentru un loc de muncă precar, cu salariu mic, ore de lucru puține și o securitate insuficientă. 45% dintre femeile cu studii precare ajung în joburi precare”, a avertizat directoarea EIGE, Virginija Langbakk.

Alte stiri din Externe

Ultima oră