Europenii din Est sunt mai puțin toleranți față de cei din Vest

01 Noi 2018 | scris de M.C.
Europenii din Est sunt mai puțin toleranți față de cei din Vest

Europenii din Est şi din Centrul continentului sunt mai puţin toleranţi decât cei din Vest faţă de minorităţile religioase şi mai puţin favorabili mariajelor între persoane de acelaşi sex sau avorturilor, potrivit unui studiu citat de AFP, informează agerpres.ro.

Institutul independent american Pew Research Center, recunoscut pentru cercetările sale în domeniul demografiei religioase în special, a efectuat între 2015 şi 2017 o serie de anchete sociologice în 34 de ţări pe un eşantion total de 56.000 de persoane cu vârste de 18 ani şi peste.

Potrivit acestui studiu, în aproape toată Europa occidentală, mai mult de jumătate dintre cetăţeni au spus că ar accepta ca musulmani să devină membri ai familiei lor (53% în Marea Britanie, 66% în Franţa, 88% în Olanda).

În schimb, în Europa Centrală şi de Est 'mai puţin de jumătate dintre adulţii' chestionaţi au răspuns că ar fi dispuşi să-i accepte (12% în Republica Cehă, 29% în România, 43% în Serbia).

'Un decalaj similar apare între Europa de Est/Centrală şi Europa de Vest în ceea ce priveşte acceptarea evreilor în familia lor', indică Pew Research Center, care a precizat că religiile catolică, protestantă sau ortodoxă sunt majoritare în cele mai multe dintre cele 34 state incluse în respectivul studiu.

În afară de Bosnia, Rusia şi Bulgaria, unde populaţiile de confesiune musulmană sunt importante, în majoritatea celorlalte ţări, 'musulmanii şi evreii reprezintă o mică parte a populaţiei, în general insuficient reprezentată în sondaje', potrivit institutului menţionat.

O altă diferenţă, 'a fi creştin (catolic sau ortodox) este o componentă importantă' a identităţii naţionale 'în fostul bloc din Est' (cu excepţia Republicii Cehe), dar nu şi în Europa de Vest, subliniază institutul.

În aproape toate ţările din Europa Centrală şi de Est, majoritatea este împotriva căsătoriei legale între persoane de acelaşi sex (96% în Armenia, 79% în Bulgaria şi 47% în Slovacia), spre deosebire de Europa de Vest, unde favorabili acesteia sunt 88% în Suedia, 73% în Franţa, 59% în Portugalia.

Între altele, în Europa de Vest, inclusiv în cele mai catolice ţări precum Irlanda, Italia şi Portugalia, 'şase din zece adulţi declară că avortul ar trebui să fie legal în toate cazurile sau aproape' în toate cazurile.

În Est, poziţiile faţă de avort sunt mai contrastante: larg favorabile în Republica Cehă, în Estonia sau în Bulgaria, dar nefavorabile în Polonia, Rusia şi Ucraina.

Studiul Pew Research Center a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.400 de persoane în fiecare ţară, prin telefon sau faţă în faţă, cu o marjă de eroare variind de la 2,7 la 3,4 puncte, în funcţie de ţară.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră