EUROPARLAMENTARE. Partidul lui Frans Timmermans, dat câștigător în sondaje după cea mai mare prezență la vot din ultimii 30 de ani

24 Mai 2019 | scris de A.V.
EUROPARLAMENTARE. Partidul lui Frans Timmermans, dat câștigător în sondaje după cea mai mare prezență la vot din ultimii 30 de ani

Partidul Laburist din Olanda, formațiunea lui Frans Timmermans, candidatul social-democraților europeni (PES) la funcția de președinte al Comisiei Europene, a obținut primul loc în alegerile pentru Parlamentul European din Țările de Jos, arată un sondaj IPSOS, citat de postul de televiziune olandez NOS.

Potrivit primelor estimări după închiderea urnelor – la ora locală 21:00 –  Partidul Laburist (PvdA) a obținut 5 mandate, urmat de VVD, formațiunea liberală a premierului Mark Rutte, 4 mandate.

Trei locuri în Parlamentul European vor fi obținute de Forumul pentru Democrație, o formațiune eurosceptică care în urmă cu trei ani nu exista.

''Pentru prima dată, am votat cu mine însumi - nu am mai făcut acest lucru până acum. De cele mai multe ori, pun semnul în dreptul primei femei de pe listă, dar astăzi, dintr-un motiv sau altul, am pus spontan un 'x' chiar lângă numele meu'', a declarat Frans Timmermans la scurt timp după ce a votat.

Referitor la rezultatul scrutinului pentru viitorul Parlament European, el a estimat că este impredictibil. ''Cred că socialiştii şi conservatorii sunt umăr la umăr. Aşadar, vom vedea. Depinde de prezenţa la vot, depinde de dorinţa de a ieşi şi de a vota. Duminică noaptea vom şti'' exact, a spus fostul şef al diplomaţiei olandeze.

În calitate de candidat 'cap de listă' al socialiştilor europeni, el urmăreşte atent ce se întâmplă la alegeri în toate cele 28 de ţări membre.

Estimările îi plasează pe socialişti pe poziţia a doua, după Partidul Popular European (PPE), al cărui candidat 'cap de listă' este germanul Manfred Weber.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră