Europarlamentar britanic: Oamenii acceptă că sunt monitorizaţi pe reţelele de socializare, dar nu ştiu cum

17 Oct 2015
Europarlamentar britanic: Oamenii acceptă că sunt monitorizaţi pe reţelele de socializare, dar nu ştiu cum
Supravegherea în masă de către autoritățile atât externe, cât și interne a fost în prim-plan din anul 2013, când Edward Snowden a adus-o în atenția jurnaliștilor.  

Zilele trecute, comisia pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European a votat cu privire la supravegherea în masă și a discutat în plen despre hotărârea Safe Harbour.

În plus, există o hotărâre a Curții Europene de Justiție, care declară că acordul Safe Harbour, privind transferul de date între UE și Statele Unite ale Americii, este invalid.

”Judecata Curții Europene de Justiție este una severă și spune că Safe Harbour pur şi simplu trebuie să se oprească. Trebuie să se oprească, pentru că standardele de protecție a datelor în Uniunea Europeană sunt mult mai ridicate decât cele din Statele Unite ale Americii.

Toate datele noastre - de la Facebook la căutări Google și tranzacții financiare - ajung în Statele Unite, dar în regim diferit. Companiile trebuie să facă alte aranjamente pentru a proteja datele noastre, din cauza Statelor Unite”, a declarat europarlamentarul Claude Moraes, pentru site-ul PE.

Tot mai mulți utilizatori Facebook sunt îngrijorați de supravegherea din partea propriului Guvern și a Europol.

”Deși este adevărat că în ancheta de supraveghere în masă am constatat că vor exista momente de îngrijorare cu privire la spionaj din partea guvernelor noastre și din partea serviciilor de informații, avem standarde ridicate de protecție, aici, în UE și avem ambiții pentru standarde și mai înalte decât cele din Statele Unite ale Americii.

Este foarte important să avem servicii de informații. Acestea ne protejează împotriva amenințărilor externe, de la terorism la alte amenințări de securitate. Dar este important să avem o structură responsabilă, astfel încât aceasta să nu își depășească puterile și să nu ne invadeze intimitatea, în cazul în care nu este necesar să facă acest lucru”, a adăugat politicianul britanic.

El consideră că utilizatorii încă nu și-au dat seama cum pot fi monitorizați pe rețelele sociale.

”Cred că oamenii acceptă acum ideea că suntem monitorizați pe rețelele sociale. În schimb ei nu sunt conștienți despre modul în care se face acest lucru. Desigur, cu ancheta de supraveghere în masă aici, la Parlamentul European, am aflat exact ce se întâmplă. Odată ce am văzut declaraţia lui Edward Snowden, am învățat mult mai multe.

Problema este într-adevăr pentru majoritatea cetățenilor care sunt mai mult sau mai puțin conștienți de faptul că discuțiile lor, email-urile și metadatele pot fi accesate - însă, pot fi accesate acestea pentru cauze bune? Pentru a ne proteja împotriva amenințărilor teroriste și așa mai departe?

Se acumulează dovezi cum că echilibrul dintre viața privată și securitate este mutat în direcția greșită. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să înțelegem tehnologia, să ne asigurăm că avem control, echilibru și structuri de responsabilitate”, a încheiat Moraes (I.D).

Alte stiri din Externe

Ultima oră