Europa de Est câștigă bătălia contra standardelor duble în materie de alimente

02 Apr 2019 | scris de A.V.
Europa de Est câștigă bătălia contra standardelor duble în materie de alimente

Publicația europeană Politico dezvăluie că negociatorii europeni au ajuns, miercuri, la un acord dur cu privire la regulile pentru așa-numitele alimente cu dublă calitate - produsele cu același nume dar cu ingrediente diferite pe diferite piețe.

”Dosarul finalizat cu succes de reprezentanții ANPC și ai Ministerului Economiei la Bruxelles, care protejează milioane de consumatori est-europeni de dublul standard, a ajuns în atenția publicației Politico”, anunță, la rândul său, pe Facebook, Ministerul Economiei.

Țările din Europa Centrală și de Est au impus reguli menite să pună punct acestei practici care, potrivit est-europenilor, înseamnă produse de mai slabă calitate.

Proiectul de lege, consultat de Politico, definește un produs cu dublă calitate ca fiind cel "care are compoziții sau caracteristici semnificativ diferite".

Companiilor le va fi interzis să comercializeze astfel de produse, "dacă aceasta nu este justificată de factori legali și obiectivi".

Acești factori variază de la lipsa sezonieră a ingredientelor până la legislațiile naționale menite să reducă zahărul din produse alimentare și băuturi, de exemplu.

Industria a susținut mult timp că astfel de variații ale ingredientelor nu au nicio legătură cu calitatea produsului la vânzare. Ele spun că diferențele se datorează preferințelor diferite ale consumatorilor din Europa, precum și condițiilor diferite de producție sau reglementărilor naționale.

Dar, conform noilor reguli, gusturile diferite ale consumatorilor nu vor fi considerate o justificare validă pentru vânzarea de produse diferite.

Companiile care comercializează alimente cu dublă calitate în conformitate cu excepțiile aprobate trebuie să informeze consumatorii cu privire la diferențele de ingrediente. Proiectul de lege spune că aceste informații trebuie să fie "ușor de identificat", dar nu prescriu soluții specifice.

Normele trebuie să primească aprobarea finală a Parlamentului European și Consiliului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră