Presa elvețiană: Batem România cu 5-3 la economie, dar la fotbal?

15 Iun 2016 | scris de Istvan Deak
Presa elvețiană: Batem România cu 5-3 la economie, dar la fotbal?

De asta s-au convins și jurnaliștii elvețieni de la cotidianul economic Handelszeitung, în momentul în care au realizat o comparație între cele două țări din punct de vedere economic.

PIB pe cap de locuitor
România este printre cele mai sărace țări din UE. Conform FMI, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este de 9000 de franci, abia locul 69 în lume. Cu 80.000 de franci, Elveția ocupă locul secund.
1-0 pentru Elveția.

Creștere economică
De la aderarea la UE, România este într-o continuă creștere economică. 3,7% în 2015 a reprezentat un record la nivelul UE. În schimb, Elveția a raportat o creștere economică de 0,9% pentru anul trecut.
Gol pentru România, 1-1.

Dezechilibru economic
Ambele țări se mândresc cu un dezechilibru economic relativ redus. Dacă luăm în considerare coeficienții, rapoartele Băncii Mondiale, dar și CIA World-Factbook, România stă mai bine.
Gol pentru România, 1-2.

Demografia
Îmbătrânirea populației este o problemă și în Romania. Situația este însă mai bună decât în Elveția. 16% dintre cetățenii României au peste 65 de ani, 17% în Elveția. Media de vârstă a populației este de 41 de ani în România, 42 în Elveția.
România se desprinde pe tabelă, 1-3.

Șomajul
Rata șomajului a atins 6,4% în România. Rata este în creștere și în Elveția, mai ales din cauza aprecierii francului elvețian, dar ajunge doar până la 3,6%.
Elvetia reduce din handicap, 2-3.

Fericirea
Organizația Națiunilor Unite măsoară nivelul de fericire al populației într-un clasament intitulat World Happiness Report. Elveția ocupă locul 2, după Danemarca, în timp ce România se mulțumește doar cu locul 71.
Elveția egalează, 3-3.

Utilizatori de internet
Deși avem cel mai rapid internet din UE, la finalul anului 2014 doar 56% din populație era conectată. În același tinp, Elveția se mândrește cu 87%. Un aspect interesant este că, deși doar 11 milioane de români sunt conectați la Internet, există mai mult de 8 milioane de utilizatori ai rețelei Facebook în România.
Elveția preia conducerea, 4-3.

Valoarea lotului
Conform site-ului de specialitate transfermarkt, lotul Elveției însumează 175 de milioane de euro, față de 55 de milioane, cât ar valora lotul României.
Rezultat final: 5-3 pentru Elveția

Alte stiri din Externe

Ultima oră