Un alt animal emblematic, ucis de braconieri: elefantul Yongki

24 Sep 2015
Un alt animal emblematic, ucis de braconieri: elefantul Yongki
Un elefant celebru din Indonezia a fost găsit mort, fiind ucis de braconieri. Cazul lui a provocat un val de reacţii pe Internet, la doar câteva luni după uciderea unui alt animal emblematic, de data aceasta în Africa, leul Cecil, informează RFI.

Elefantul Yongki avea 35 de ani, aflându-se la jumătatea vieţii, în condiţiile în care animalele din specia sa trăiesc între 50 şi 70 de ani.

El era unul dintre puţinii elefanţi antrenaţi pentru acţiunile de patrulare efectuate de paznicii unui Parc Naţional din Indonezia, pentru a preveni atacarea satelor din jur de către elefanţii nedomesticiţi, potrivit Le Figaro.În plus, el era folosit în lupta contra celor care vânează ilegal animale sălbatice din pădurile tropicale indoneziene.

Animalul a fost ucis de braconieri pentru fildeşii săi lungi de un metru. Când a fost găsit, trupul elefantului nu prezenta urme de gloanţe, dar limba sa era vineţie, semn că braconierii au otrăvit uriaşul pachiderm. Uciderea lui a provocat reacţii puternice în rândul publicului, care cere prinderea şi pedepsirea autorilor acestei fapte.

Numărul elefanţilor din Sumatra este estimat la trei mii de exemplare. Ei sunt deseori ţinta vânătorilor ilegali care le iau colţii, foarte solicitaţi pe piaţa neagră.

Între timp, protectorii elefanţilor apelează la tehnologii avansate pentru a preveni extincţia acestor animale, în contextul în care braconierii folosesc tot mai mult diverse dispozitive moderne pentru a vâna elefanţi în Africa.

Într-o rezervaţie din nordul Kenyei, inginerii de la Google au început să realizeze hărţi 3D, pe baza datelor transmise prin satelit, care le vor permite să urmărească deplasările prin savană ale unor turme de zeci de elefanţi, cu ajutorul unor coliere de monitorizare.

Într-o perioadă în care preţul fildeşului a ajuns la mai multe mii de dolari pe kilogram, organizaţiile ce militează pentru protejarea elefanţilor se tem că această specie ar putea să dispară complet din Africa, pe parcursul unei singure generaţii. 

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră