După 23 de ani de la atacul cu gaz sarin, la metroul din Tokyo, liderul sectei AUM a fost executat

06 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
După 23 de ani de la atacul cu gaz sarin, la metroul din Tokyo, liderul sectei AUM a fost executat

În 1995, ştirea asta făcea înconjurul lumii, şi fără ajutorul Internetului. Oamenii erau şocaţi. În civilizata şi liniştita Japonie, o sectă îşi făcuse planuri mari, să omoare mii de oameni. I-a reuşit doar parţial, în număr mic, 12, chiar 13, după moartea, ceva mai târziu, a unei alte victime. Secta AUM îşi făcea cunoscut numele în întreaga lume, după atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo, în 1995. Abia în 2018 se încheie această poveste tragică.

Şapte membri ai cultului apocaliptic AUM Shinrikyo, printre care şi liderul Shoko Asahara, care au organizat atacul chimic cu gaz sarin la metroul din Tokyo, au fost executaţi, anunţă presa internaţională. Gazul sarin este o armă chimică dezvoltată iniţial de nazişti.

Atacul chimic organizat de Shinrikyo, a dus nu doar la moartea a 13 persoane, ci şi la rănirea gravă a altor 50. Alte 1000 de persoane au avut probleme cu vederea în urma atacului.

Execuţiile au avut loc vineri dimineaţă şi au fost confirmate de Ministerul Justiţiei. Alţi şase membri ai cultului au fost condamnaţi la moarte.

Secta Aum Shinri Kyo (Adevărul Suprem Aum), fondată de Asahara în 1987, propovăduia o religie apocaliptică, cu influenţe budiste şi hinduiste, iar la apogeul succesului avea cel puţin 10.000 de membri în Japonia şi în străinătate, inclusiv absolvenţi ai unor universităţi nipone de elită. Discipolii lui Asahara au comis o serie de crime, între care atentatele simultane cu sarin din martie 1995. În total, ei au ucis 27 de oameni.

Asahara şi adepţii săi au fost acuzaţi şi de alte crime precum şi de un atac chimic anterior din 1994, care s-a soldat cu moartea a opt persoane şi rănirea a altor 600.

La 20 martie 1995, membrii cultului au coordonat un atac chimic cu sarin, o substanţă toxică, sub forma unui lichid inodor şi incolor. Expunerea la sarin, chiar şi la concentraţii mici, poate duce la moartea persoanei la zece minute de la inhalare, din cauza sufocării.

Membrii cultului au plasat pungi găurite cu lichidul toxic la staţii de metrou diferite. Cei expuşi s-au sufocat şi au suferit vărsături. Unii dintre ei şi-au pierdut temporar vederea sau au avut paralizii. Au murit 13 persoane, în total.

Gruparea considera că Apocalipsa este inevitabilă şi că va veni sub forma unui război global care va implica SUA şi Japonia. De asemenea, cei care nu erau membri îşi vor petrece eternitatea în Iad, însă ar putea fi salvaţi dacă vor fi omorâţi de membri ai cultului.

Asahara, născut în 1955, vedea foarte slab, doar cu ochiul drept. Era unul din cei şapte copii ai unei familii cu probleme financiare. El nu a trecut examenul de admitere la Universitatea din Tokyo şi ulterior a fost arestat pentru vânzarea unor medicamente neautorizate; a profesat şi ca acupuncturist. S-a căsătorit în 1978 şi a avut şase copii.

Era convins că Statele Unite vor ataca Japonia şi o vor transforma într-un deşert nuclear. În 1990, a candidat fără succes pentru un loc de deputat.

Unii activişti şi una din fiicele sale au cerut să nu fie executat, ci tratat ca bolnav mintal şi fizic, dar solicitările în acest sens au fost respinse atât de instanţe, cât şi de centrul penitenciar din Tokyo.

Liderul Aum a fost arestat în 1995, la două luni după atentatul din metroul din Tokyo, iar procesul său a început în aprilie 1996.

Alte stiri din Externe

Ultima oră