Donald Trump laudă CIA şi critică presa americană

22 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Donald Trump laudă CIA şi critică presa americană

Aflat sâmbătă la sediul CIA, preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat presa americană că ar fi mințit în legătură estimarea numărului de persoane care au asistat vineri la depunerea jurământului de către el, la Washington. În acelaşi timp, el a lăudat CIA, spunând că nimeni nu apreciază mai mult munca serviciului de informaţii ca Donald Trump.

În discursul rostit în faţa a circa 400 de oficiali CIA, Trump a negat că ar fi avut o dispută cu serviciile de informaţii, ci a fost "exact contrariul", relatează Associated Press, citată de news.ro. El a criticat  presa pentru că a lăsat această impresie. "Nimeni nu susţine mai mult comunitatea de informatii şi CIA decât Donald Trump", a spus el. "Nimeni", a adăugat preşedintele.

El a le-a spus angajaţilor că sunt persoane speciale şi extraordinare. "Vă susţin atât de mult", a dat asigurări Trump. Vizita la cartierul general al CIA din Langley, Virginia, are un caracter simbolic, după ce Trump a pus sub semnul întrebării concluzia CIA că Rusia a fost implicată în atacurile informatice care au interferat cu alegerile americane.

Evocând "războiul" său în curs cu mass-media, al 45-lea președinte al SUA a apreciat că jurnaliștii fac parte "dintre ființele umane cele mai necinstite de pe pământ".

"În mod onest, păreau un milion și jumătate de persoane, până la Washington Monument", a afirmat Trump, referindu-se la numărul celor prezenţi la ceremonia sa de învestire, relatează  AFP, citată de agerpres.ro.

"Privesc acel canal de televiziune și ei arătau peluze goale și vorbeau de 250.000 de persoane", a spus el. "Este o rușine", a continuat Trump. 

Poliția americană nu furnizează în principiu cifre în timpul manifestațiilor, dar imaginile aeriene difuzate vineri de televiziunile americane arătau o mulțime care nu ajungea până la Washington Monument și era clar inferioară cifrei de un milion și jumătate, notează AFP. 

În prima imagine poate fi văzută mulțimea care s-a adunat în National Mall la învestirea fostului președinte al SUA Barack Obama, pe 20 ianuarie 2009, iar în cea de-a doua, participanții la ceremonia care a avut loc vineri pentru Donald Trump. Ambele imagini au fost realizate cu puțin înaintea prânzului, din vârful monumentului Washington.

Sursa menționată adaugă că această mulțime era de asemenea mai redusă decât cea care se adunase în același loc în timpul celor două depuneri de jurământ ale lui Barack Obama, în 2009 și 2013. 

Şi Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al lui Trump, a criticat cu forță jurnaliștii, denunțând tentative "rușinoase" de a minimaliza, după el, succesul popular al depunerii jurământului de către noul președinte. 

"Aceasta a fost cea mai mare mulțime văzută vreodată la o învestitură", a afirmat Spicer, fără a furniza elemente concrete pentru a-și întări spusele.

"Americanii merită mai mult și, atât cât va fi mesagerul unei mișcări, Donald Trump se va adresa direct lor", a adăugat Spicer, refuzând să răspundă la cea mai mică întrebare a jurnaliștilor prezenți la Casa Albă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră