Ziua alegerii lui Trump. Michael Moore, către Colegiul Electoral:”Nu puneți națiunea în pericol votând pentru el!”

19 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Ziua alegerii lui Trump. Michael Moore, către Colegiul Electoral:”Nu puneți națiunea în pericol votând pentru el!”


Cei 538 de mari electori, membri ai Colegiului Electoral, reprezintă 318 milioane de americani. Ei se vor duce la urne pentru a-l desemna oficial pe cel de-al 45-lea președinte american.

Teoretic, Donald Trump trebuie să fie ales. Dar în Constituția americană nimic nu-i obligă pe marii electori să urmeze alegerea statelor din care sunt originari. Doar 30 de state au dat o dispoziție legală care să îi oblige pe marii electori să voteze pentru candidatul care le-a fost desemnat, sub amenințarea unei amenzi.

Pentru ca Trump să nu fie desemnat președinte, ar fi nevoie ca cel puțin 37 de electori republicani să nu voteze pentru el, dar o astfel de încălcare a cutumei ar fi fără precedent în istoria Americii.

Pus în fața acestei situații, regizorul american Michael Moore, implicat puternic în politică și militant anti-Trump, a propus electorilor să le plătească el amenda, în caz că nu votează pentru alegerea lui Trump, potrivit ABC, preluat de lesoir.be.

Pe pagina sa de Facebook, el a postat un mesaj în care le adresează rugămintea electorilor de a nu vota pentru Trump. ”Dacă vă urmați conștiința și sunteți pedepsiți pentru asta, eu vă plătesc amenda”, a scris Moore.

”Vă rog, nu puneți națiunea noastră în pericol, votând pentru Trump!”, a mai scris Moore în postarea sa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră