Doi ani de închisoare pentru șoferul român care a înghesuit 24 de refugiați în mașină și a sudat ieșirile

09 Noi 2015
Doi ani de închisoare pentru șoferul român care a înghesuit 24 de refugiați în mașină și a sudat ieșirile
Schimbarea rutei de refugiați din Serbia-Ungaria în Serbia-Croația-Slovenia îi ferește pe șoferii români de necazuri și ispite. Dacă relatările despre cărăușii români prinși de poliția ungară, austriacă sau germană s-au redus considerabil, se înmulțesc relatările despre condamnările definitive ale acestora în instanță.

Cotidianul austriac Die Presse prezintă cazul unui cărăuș român implicat într-un caz de o gravitate extremă. Cu doar câteva zile după tragicul eveniment care a dus la decesul a 71 de refugiati în Austria, un șofer român a fost prins în apropriere de Viena.

Incidentul a avut loc la data de 1 septembrie anul curent. Polițiștilor li s-a părut că autovehicolul acestuia pare să transporte o greutate mult prea mare. În momentul în care a fost dirijat spre o parcare, șoferul român a sărit din mașină și a fugit.

Cu ajutorul câinilor poliţişti, bărbatul de 30 de ani a fost prins după câțiva kilometri. Polițiștii au rămas uluiți când au observat că ușile mașinii au fost sudate. După intervenția echipelor de descarcerare, dintr-o suprafață de 3,35 metri lungime, 1,75 metri lățime și 1,80 înălțime au ieșit 24 de cetățeni afgani, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani

“Din cauza conținutului redus de oxigen, câțiva dintre ei leșinaseră deja. Ceilalți păreau speriați din cauza timpului îndelungat petrecut în intuneric”, scrie sursa citată.

Vineri, la Judecătoria Viena, a avut loc ultima înfățișare în procesul șoferului român. El a mărturisit judecătorului că a preluat mașina în Ungaria de la o bandă specializată în traficul cu refugiați, “fiind mai mult sau mai puțin obligat să facă asta”.

“Mi s-a spus că în spate se află 4-5 muncitori pe care trebuie să îi duc în Franța. Sunt tineri care beau și se droghează și să nu îmi bat capul cu ei. Să îmi văd doar de drum. Mașina părea supraîncărcată, dar credeam că duc și ciment și materiale de construcții”, spune inculpatul. 

Cei mai mulți dintre cei 24 de refugiați au fugit deja din Austria. Doi dintre ei au fost citați ca martori la proces. Ei au mărturisit că au achitat aproape 10.000 de euro pentru a ajunge din Afganistan în Austria, unii dintre ei fiind militari în termen amenințați de talibani.

Au trecut prin Iran, Turcia, Bulgaria, Serbia, Ungaria. “Nu mai credeam că mai ies viu din mașina aia”, acuză unul dintre ei. Procurorii au reușit să identifice alte două persoane din Ungaria care s-au ocupat de recrutarea lor pentru această deplasare.

La finalul procesului, judecătorul l-a condamnat pe român, tatăl a șase copii și cu un cazier curat până acum, la doi ani de închisoare cu executare. După consultări cu avocatul său, el a renunțat să mai atace decizia, astfel că ea este definitivă.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră