Discuție secretă Trump - Putin. Ce-ar fi putut discuta cei doi, însoțiți doar de translatorul rus?

19 Iul 2017
Discuție secretă Trump - Putin. Ce-ar fi putut discuta cei doi, însoțiți doar de translatorul rus?

Donald Trump a avut nu una, ci chiar două discuții cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul G-20 din 7 iulie, a confirmat marţi un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters. 

Dacă presa a avut plăcerea să se înâlnească cu cei doi președinți, care au împărtăși satisfacția primei întâlniri, ce-a de-a doua conversaţie s-a petrecut în timpul dineului oferit în onoarea şefilor de stat participanţi la evenimentul de la Hamburg, a afirmat Ian Bremmer, preşedintele firmei de consultanţă de risc politic Eurasia Group, cel care a și dezvăluit existenţa dialogului respectiv într-o notă către clienţi.

La scurt timp după ce agenţiile de presă au menţionat a doua întâlnire între cei doi şefi de stat, Casa Albă a minimalizat importanţa ei: un oficial a afirmat că a fost "doar o scurtă discuţie".

El a precizat că Trump şi Putin au folosit serviciile translatorului rus, întrucât translatorul care îl însoţea pe preşedintele american nu cunoştea limba rusă.

Imaginile televizate de la dineu au arătat că lângă Vladimir Putin a fost aşezată la masă Melania Trump, soţia preşedintelui Statelor Unite. Bremmer a afirmat că Trump s-a ridicat de la masă, în timpul dineului, şi a discutat timp de o jumătate de oră cu preşedintele rus, "în particular şi animat", asistat doar de translatorul lui Putin.

Bremmer mai susţine că absenţa unui translator american i-a mirat pe participanţii la dineu şi ar fi constituit o încălcare a protocolului naţional de securitate.

Despre faptul că Putin și Trump au mai avut ce să discute și după ce stătuseră împreună aproape două ore... nu poate fi decât de bine, detensionarea relațiilor între cele două mari puteri neavând cum să displacă decât celor care câștigă bani, serioși, în urma vânzărilor de armament!

Alte stiri din Externe

Ultima oră