Din Tărâmul Făgăduinţei, în ţara care separă copiii de părinţi. Scandal fără precedent în Statele Unite

19 Iun 2018
Din Tărâmul Făgăduinţei, în ţara care separă copiii de părinţi. Scandal fără precedent în Statele Unite

Scandal fără precedent în Statele Unite, după ce autorităţile americane au recunoscut că au separat două mii de copii de părinţii lor imigranţi, imediat după ce au pătruns în teritoriul american. Imagini cu copii mici plângând şi cerând să-şi vadă părinţii au început să circule în week-end, provocând indignare inclusiv în rândul partidului Republican şi devenind virale pe Internet.

Noua politică privindu-i pe copiii de migranţi separaţi de părinţii lor şi închişi în centre de retenţie în aşteptarea verdictului pentru părinţi a provocat o polemică aprigă în SUA. Jurnalişti au putut înregistra, pe ascuns, plânsetele acestor copii şi apoi au difuzat respectivele înregistrări. Şi asta în ţara clădită cu ajutorul imigranţilor şi considerată Tărâmul Făgăduinţei şi Ţara Tuturor Posibilităţilor!

 

Soarta copiilor i-a revoltat inclusiv pe unii din tabăra republicană, precum senatoarea Susan Collins. "Separarea copiilor de părinţi încalcă valorile americane. Acest lucru este admis doar când există dovezi de maltratare a copiilor sau pentru alte motive serioase", spunea aleasa Congresului.

Noua politică americană a fost denunţată de mai toţi liderii religioşi – baptişti, catolici, mormoni – care au calificat-o drept agresivă şi insensibilă dar şi de o serie de patru foste Prime Doamne ale Americii. Michelle Obama, Hillary Clinton şi Rosalynn Carter au criticat pe faţă actuala Administraţie a lui Donald Trump, iar Laura Bush a calificat drept imorală şi crudă politica acesteia. A ieşit la rampă şi Melania Trump pentru a spune că în opinia ei ţara trebuie să respecte legea dar trebuie să fie guvernată şi cu bunele sentimente. 

Preşedintele Donald Trump este pus la zid de toată lumea, iar ONU a descris comportamentul autorităţilor americane drept inadmisibil şi a cerut SUA să pună punct acestor practici de separări forţate. Donald Trump, însă, nu acceptă criticile şi promite că SUA nu vor deveni "o tabără de migranţi". 

"Statele Unite nu vor deveni o tabără de migranţi şi nu vor fi un centru pentru refugiaţi. Nu vor fi! Nu câtă vreme sunt eu aici! Separarea copiilor se întâmplă din cauza unor legi cumplite, sunt oribile. Ceea ce se întâmplă e atât de trist, atât de trist, dar putem rezolva problema rapid, frumos şi aşa vom fi în siguranţă", a spus Donald Trump.

Fosta Primă-Doamnă a Americii Laura Bush face chiar o paralelă între situaţia actuală şi internările americanilor de origine japoneză în lagăre, în Cel de-al Doilea Război Mondial. 

"Apreciez efortul de a consolida şi proteja graniţele SUA, însă această politică de toleranţă zero este crudă. Este imorală şi îmi rupe inima. Aceste imagini ne aduc aminte de internările americanilor de origine japoneză în lagăre în Al Doilea Război Mondial, considerate acum unul dintre cele mai ruşinoase momente din istoria SUA", a reamintit Laura Bush.

Acum circa 30 de ani, preşedintele Ronald Reagan a semnat Civil Liberties Act în 1988, privind libertăţile civile. Această lege a vărsat circa 20.000 dolari fiecărui supravieţuitor din aceste lagăre, pentru a mai compensa din această gravă eroare, potrivit legii. Dar cum notează şi Mae Ngai, profesor de studii americano-asiatice şi profesor de istorie la Universitatea din Columbia, scuzele şi reparaţiile au venit după mai bine de o generaţie după Executivul lui Franklin Roosevelt. Ordinul 9066 a dus la arestarea a 120.000 de japonezo-americani, dintre care majoritatea erau cetăţeni americani.

"În momentul internării, aproape nimeni nu se opunea", explică Ngai. "Era o susţinere largă faţă de internarea în lagăre, din cauza rasismului şi din cauza afirmaţiei Guvernului că japonezo-americanii reprezentau o ameninţare pentru securitatea naţională", explică acesta, potrivit time.com.

La începutul lui 1942, când Roosevelt semna acest ordin infam, atacul de la Pearl Harbor, din 7 decembrie 1941, era în mintea americanilor. Mulţi erau îngrijoraţi că zeci de mii de cetăţeni americani ale căror familii erau venite din Japonia îi vor ataca. Ordinul lui Roosevelt a permis excluderea acestor oameni din unele regiuni, în numele securităţii naţionale, iar acest lucru s-a tradus prin retragerea populaţiei nipo-americane dintr-o mare parte din Coasta de Vest şi trimiterea ei în lagăre timp de mai mulţi ani.

Acum, această politică a separării a fost instaurată după ce ministrul Justiţiei Jeff Sessions a decis să aplice din aprilie conceptul de toleranţă zero, potrivit unei legi care, spune Trump, datează de pe vremea democraţilor.

 

De două luni, în mod sistematic, părinţii familiilor care intră ilegal în SUA sunt urmăriţi şi încarceraţi, iar copiii lor puşi în centre de speciale. Secretara pentru Securitate internă, Kirstjen Nielsen, a declarat că niciun copil nu este maltratat în aceste centre. "A spune că aceşti copii sunt trataţi de o manieră inumană este fals. Părinţii care intră ilegal pe teritoriul nostru sunt prin definiţie infractori. Intrarea ilegală este o infracţiune, aşa cum a definit-o Congresul", spune aceasta.

Potrivit unui sondaj CNN, 67% din persoanele interogate dezaprobă separarea familiilor la frontiera mexicană.

După cum notează ziarul francez Le Monde, "chiar dacă Administraţia Trump se apără, politica de separare a familiilor urmăreşte în mod clar un dublul obiectiv: pe de o parte să-i forţeze pe democraţii din opoziţie să facă concesii în Congres în dosarul imigraţiei şi pe de altă parte să-i descurajeze pe migranţii potenţiali. Acest ultim lucru, în opinia specialiştilor, este fără efect asupra migranţilor din America de sud, unde violenţele sunt cotidiene".

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră