Dilma Rousseff, suspendată din funcția de președinte al Braziliei

12 Mai 2016 | scris de Veronica Micu
Dilma Rousseff, suspendată din funcția de președinte al Braziliei

După ce va primi notificarea oficială din partea Senatului, Rousseff, prima femeie devenită președinte din istoria Braziliei, va fi suspendată din funcție pe o perioadă de 180 de zile. Măsura va fi aplicabilă imediat. În această perioadă, președinția țării va fi asigurată de Michel Temer, în prezent vicepreședinte.

Procurorul general al Braziliei, José Eduardo Cardozo, a cerut marți Curții Supreme să anuleze procedurile de destituire a Dilmei Rousseff.

Anterior, președintele în exercițiu al Congresului Deputaților (camera inferioară a parlamentului brazilian), Waldir Maranhao, și-a retras decizia controversată de anulare a procedurii de destituire. Luni, Maranhao declarase că la votul din 17 aprilie au fost mai multe nereguli procedurale și că respectivul vot ar constitui o "antepronunțare" care aduce atingere "dreptului la deplină apărare a președintei". Deputații brazilieni au aprobat cu 367 de voturi din 513 procedura de destituire a președintei Dilma Rousseff, însă ultimul cuvânt îl are Senatul.

Dilma Rousseff, lidera Partidului Muncitorilor, este bănuită că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președinte al Braziliei. Potrivit opoziției, Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015. Ea ar fi ''cosmetizat'' în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un ''delict de responsabilitate'', prevăzut în Constituție.

Șefa statului brazilian a răspuns că toți predecesorii ei au recurs la această practică și a denunțat o procedură ''fără bază legală'', care ar masca o ''tentativă de lovitură de stat'' instituțională.

Alte stiri din Externe

Ultima oră