Serviciile de securitate germane, în alertă. Dezinformare rusă înaintea alegerilor din Germania din 2017?

11 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Serviciile de securitate germane, în alertă. Dezinformare rusă înaintea alegerilor din Germania din 2017?


Președintele Oficiului federal de Protecție a Constituției (BfV) crede că este vorba de una dintre părțile "amenințării hibride la adresa democrațiilor vestice".

Șeful serviciului de securitate internă Hans-Georg Maaßen s-a adresat pe aceste teme jurnaliștilor de la Berlin. "Comportamentul modificat al utilizatorilor în rețelele de socializare este un punct de intrare ideal în strategiile de dezinformare țintită."

Printre scenariile de groază care tulbură liniștea autorităților de securitate se numără posibile atacuri asupra infrastructurii sensibile, precum centralele electrice și spitalele.

De curând, un atac cibernetic asupra Deutsche Telekom s-a soldat doar cu urmări neglijabile, chiar dacă cetățenii afectați de căderea conexiunilor la Internet și la rețeaua de telefonie fixă au fost foarte deranjați de incident.

Experții germani nu exclud ca în spatele acestui atac să se fi aflat hackeri ruși.

Tot dinspre Rusia ar fi putut proveni atacul cibernetic masiv asupra Bundestag-ului în 2015. Lipsesc dovezile clare în acest sens, dar în cercurile de securitate se presupune că autorii ar fi din Rusia.

Șeful BfV Maaßen își face griji în acest sens înaintea alegerilor generale din 2017. Astfel de informații furate de hackeri ar putea reapărea în campania electorală "pentru a-i discredita pe anumiți politicieni germani". Potrivit lui Maaßen, cei mai periclitați ar fi membri ai Guvernului, deputații din Bundestag și angajații partidelor.

Maaßen se teme că opiniile cetățenilor cu drept de vot ar putea fi influențate de campaniile de dezinformare țintită. Există și un exemplu în acest sens: la începutul lui 2016, presupusul abuz sexual asupra unei fete de 13 ani provenind dintr-o familie de origine rusă din Berlin a provocat proteste în întreaga țară. S-a protestat inclusiv în fața Cancelariei federale. Totul a plecat de la relatări pe această temă în presa rusă și pe Internet. S-a aflat la scurt timp că fata fusese cu adevărat dată dispărută, dar povestea abuzului era o invenție.

Și atacurile asupra obiectivelor politice clasice s-au înmulțit în ultimele luni. În august, Bundestag-ul a fost din nou ținta acestora, în mai a fost vizată Uniunea Creștin-Democrată. Ambele atacuri au eșuat.

În cercurile de securitate germane se crede că atacatorii ar fi aparținut unei rețele rusești, numită de experți "APT 28" (Advanced Persistent Threat).

Articolul integral, AICI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră