VIDEO: Descoperire în Guatemala: Inscripţii mayaşe de acum 1400 de ani

23 Iul 2015
VIDEO: Descoperire în Guatemala: Inscripţii mayaşe de acum 1400 de ani
În nordul Guatemalei au fost descoperite două blocuri de piatră datând de pe vremea mayaşilor, descoperire ce aruncă o nouă lumină asupra misterioasei civilizaţii, scrie ibtimes.co.uk.

În total, trei piese antice mayaşe au fost excavate în luna mai din siturile arheologice La Corona şi El Achiotal. Cea mai mare dintre ele are un metru înălţime şi s-a păstrat foarte bine.   
 "Săpăturile au scos la iveală două panouri cu hieroglife, două panori de piatră, de 40 cm lungime şi 30 cm înălţime, pe care sunt gravate hieroglife. Pe unul dintre ele este înfăţişat un rege dansând," a declarat Marcelo Canuto, unul dintre coordonatorii proiectului arheologic de la La Corona.

"Aceste panouri sunt incredibil de bine păstrate. Ele au o vechime de 1300-1400 de ani şi suntem foarte surprinşi şi încântaţi de faptul că acestea redau foarte multe detalii", a mai spus el. Inestimabilele artefacte au fost duse în oraşul Guatemala pentru a fi cercetate. Printre informaţiile cruciale furnizate de acestea se numără modul de transmitere a puterii la mayaşi. 

"Sunt extrem de importante pentru noi deoarece ne oferă informaţii detaliate despre cum un conducător mayaş devenea rege. Aceste informaţii fascinante sunt extrem de detaliate spre deosebire de alte texte mayaşe. Aşadar, în La Corona am descoperit informaţii deosebite pe care nu le găsim, de obicei, în scrieri", a mai spus Canuto.


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră