MĂRTURIA TERIFIANTĂ a unei femei originare din România în procesul ”contabilului de la Auschwitz”

22 Apr 2015
MĂRTURIA TERIFIANTĂ a unei femei originare din România în procesul ”contabilului de la Auschwitz”
La 70 de ani de la încheierea războiului mondial, în Germania a început, la Luneburg (Saxonia Inferioară), unul dintre ultimele procese intentate unui fost nazist. Oskar Gröning (93 de ani) este acuzat că a fost complice pentru cel puțin 300.000 de crime comise în lagărul de la Auschwitz în 1944. ”Nu există pentru mine niciun dubiu că am o responsabilitate morală. Cer iertare”, a declarat fostul membru al SS, marți, în deschiderea procesului.

În sala de judecată s-a aflat și Eva Mozes Kor, în vârstă de 81 de ani. „Ea a prezentat numărul de înregistrare de pe mână: A-7063. Asemenea altor supraviețuitori ai Holocaustului ea așteaptă de ani, de decenii, practic de o viață, un asemenea moment. A venit de departe pentru acest proces, tocmai din SUA până în nordul Germaniei”, notează Sueddeutsche Zeitung.

„Aveam 10 ani când am fost deportată din România la Auschwitz. Acolo am fost torturată de medicul terorii Josef Mengele. Părinții mei și sora mea geamănă au murit gazați. Într-o jumătate de oră mi-am pierdut toată familia”, povestește Eva Mozes. Ea confirmă că după gazare, unele dintre cadavre erau ciopârțite cu topoarele.
Groning recunoaște cele întâmplate. „Sunt pensionar. Am doi copii de 65 și 70 de ani. M-am înrolat benevol în SS în toamna lui 1942 și am fost trimis într-o localitate poloneză, care avea să intre în istorie cu numele de Auschwitz. Mi s-a transmis că voi avea o misiune care sigur nu îmi va provoca multă plăcere. Eu adunam lucrurile de valoare în trezorerie. Din când în când aduceam bunurile la Berlin. Alteori îi așteptam pe deținuți pe peronul gării și le luam valizele.

Din când în când stăteam la o sticlă de vodcă cu paznicii”, își amintește Groning. „Am fost martor la evenimente groaznice. Un paznic SS, exasperat de țipetele unui bebelus, l-a izbit de o mașină până s-a făcut liniște. Am rămas fără cuvinte. Nu eram de acord cu ce se întâmpla”, spune bărbatul, care descrie cu amănunte procedura de gazare. „Cineva era obligat mereu să verifice dacă erau toți decedați. Eu vedeam arderea cadavrelor de la o distanță de 80 de metri. Eu n-am vrut să am de-a face cu așa ceva. De trei ori am cerut să fiu mutat de la Auschwitz, dar fără folos. Până când am fost trimis pe front și capturat de britanici. În 1948 am fost eliberat”, a adăugat acesta.

„Nimeni nu va reuși să schimbe trecutul. Pentru a nu lăsa totul uitării, am deschis un muzeu al Holocaustului în Indiana. I-am iertat pe naziști pentru partea lor. Mărturia lui Groning nu înseamnă mare lucru, dar e mai bine decât nimic”, a încheiat Eva Mozes Kor.


Procurorul din Hanovra a limitat plângerea la perioada cuprinsă între 16 mai și 11 iulie 1944, două luni în cursul cărora au sosit în lagăr 137 de convoaie provenind din Ungaria. Dintre cele 425.000 de persoane care au fost aduse, cel puțin 300.000 au fost imediat gazate. Instanța a anunțat că verdictul va fi anunțat până în luna iulie a anului 2015. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră