Departamentul de Stat: Corupţia în România rămâne o problemă generalizată

05 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Departamentul de Stat: Corupţia în România rămâne o problemă generalizată

România este criticată pentru ”probleme majore” în domeniul drepturilor omului în cel mai recent raport realizat de Departamentul de Stat. Raportul critică România pentru tratamentele neadecvate aplicate deținuților și romilor, corupția generalizată - în pofida eforturilor guvernamentale de combatere a acestui fenomen - și discriminările la adresa romilor, ceea ce a afectat accesul acestora la educație, locuințe, asistență medicală și locuri de muncă, potrivit site-ului www.state.gov.

Alegerile parlamentare din 2016 au fost considerate de către observatori libere şi corecte şi fără nereguli, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2014, când observatorii au semnalat nereguli, între care un număr insuficient de secţii de votare în străinătate, pentru o diasporă importantă, se arată în raport.

Guvernul român a continuat lupta la nivel înalt împotriva corupţiei, iar reprezentanţi publici importanţi şi oameni de afaceri au fost anchetaţi şi urmăriţi cu succes, însă, în pofida unor progrese, corupţia a rămas o problemă, scrie Departamentul de Stat american în secţiunea a patra a Raportului cu privire la practicile în domeniul drepturilor omului în România din 2016, subliniind că mita a rămas un lucru obişnuit în sectorul public.

Legile nu au fost implementate întotdeauna eficient, iar oficiali, inclusiv judecători, s-au angajat uneori în practici corupte în deplină impunitate, se arată în secţiunea a patra a raportului, intitulată ”Corupţia şi lipsa de transpentă a Guvernului”.

”Imunitatea faţă de urmărirea penală a unor actuali şi foşti miniştri, care au fost de asemenea membri ai Parlamentului, a blocat în unele cazuri anchetele”, subliniază diplomaţia americană.

Potrivit documentului, discriminarea romilor continuă să fie o problemă majoră în România. ”Discriminarea socială sistematică a romilor le-a afectat accesul adecvat la educaţie, locuinţe, îngrijiri de sănătate şi angajare”, apreciază Departamentul de Stat.

Între alte probleme în domeniul drepturilor omului, în raport sunt citate ”condiţii proaste de detenţie şi suprapoluarea” în închisori.

De asemenea, sistemul judiciar ”nu are personal suficient, spaţiu fizic şi tehnologie pentru a funcţiona în mod eficient”, se arată în document.

Totodată, Guvernul este criticat pentru că nu a reuşit să acţioneze eficient în vederea restituirii unor biserici greco-catolice, dar şi altor biserici confiscate în regimul comunist.

”Se vorbeşte în continuare despre violenţe asupra femeilor şi despre discriminarea acestora”, se arată în document.

Departamentul notează totodată că ”au existat unele acţiuni şi declaraţii antisemite, iar negarea Holocaustului a continuat să fie o problemă”. Pe Internet au continuat să fie răspândite opinii antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste, adaugă diplomaţia americană în raport.

Organisme guvernamentale sunt criticate şi pentru că pentru că au furnizat o ”asistenţă neadecvată unor persoane cu dizabilităţi şi nu au respectat norme de îngrijire a unor persoane cu dizabilităţi în instituţii, pe care le-au expus unor abuzuri.

”Discriminarea socială a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi persoanelor intersex (LGBTI), în special a copiilor, a rămas la un nivel ridicat”, mai constată  Departamentul de Stat.

Persoanele cu HIV/SIDA au continuat, de asemenea, să fie discriminate şi hărţuite, se arată în raport.

Unii angajatori au supus bărbaţi, femei şi copii traficului în muncă, în special în agricultură, construcţii, servicii casnice, în industria hotelieră şi manufacturieră. ”Munca copiilor a fost de asemenea o problemă, iar o protejare neadecvată a copiilor de abuzuri a rămas o problemă generală”, apreciază Departamentul de Stat american.

Rapoartele cu privire la drepturile omului reflectă eforturi concertate ale ambasadelor şi consulatelor americane de a aduna informaţiile cel mai exacte posibil, declara noul secretar de Stat RexTillerson în prefaţa raportului.

Oficialul american a anunțat că va transmite aceste rapoarte Congresului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră