Cutremurul din Mexic: Falsa poveste a fetiţei de 12 ani prinsă sub dărâmături. Cum s-a isterizat o naţiune

22 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cutremurul din Mexic: Falsa poveste a fetiţei de 12 ani prinsă sub dărâmături. Cum s-a isterizat o naţiune

Revoltă în Mexic după ce s-a aflat că eleva de 12 ani, pentru care salvatorii s-au chinuit peste 36 de ore să o salveze de sub şcoala dărâmată de cutremur, nu a existat niciodată, relatează ibtimes.co.uk.

Eforturile de salvare a fetei din molozul școlii Enrique Rebsámen i-a a captivat pe mexicanii care căutau o rază de speranță în dezastrul lăsat de cutremurul de marţi, de 7,1 grade pe scara Richter.

Salvatorii au scanat neîncetat fiecare centimetru din școala prăbușită, unde s-a afirmat că fata, Frida Sofia, era elevă. Povestea că Sofia se află sub dărâmături a fost crezută din cauza afirmaţiilor unor ofițeri navali, care asistau la căutări, cum că fetița a fost văzută mişcându-şi o mână.

Anterior, senzorii de căldură au detectat o activitate considerabilă sub dărâmături, determinând oamenii să creadă că un copil mic ar fi fost prins acolo și era încă în viață.

Cu toate acestea, s-a descoperit că nu a existat nicio fată prinsă sub dărâmături, după ce Enrique Sarmiento, secretarul adjunct naval, a declarat joi dimineață că toți copiii din școală au fost număraţi şi verificaţi. Unsprezece copii au fost găsiți în viață și 19 au murit.

"Vrem să precizăm că nu avem cunoştinte despre relatările în care a aparut numele unei fete", a spus Sarmiento, a declarat Guardian. "Nu credem - suntem siguri - nu a fost o realitate".

Sarmiento a adăugat, de asemenea, că există dovezi că doar o singură persoană ar fi încă blocată sub ruine, dar cel mai probabil ar face parte din personalul școlii, nefiind vorba despre un copil.

"Toți copiii sunt, din păcate, morți sau în siguranță acasă", a spus Sarmiento, conform Los Angeles Times. Oficialii guvernului au confirmat, de asemenea, că nici o fată cu numele "Frida Sofia" nu era înregistrată la acea școală.

Unul dintre marile semne de întrebare legate de această poveste e lipsa detaliilor despre identitatea fetei. Toate posturile de știri care au relatat incidentul s-au referit la ea numind-o Frida Sofia, susţinând că numele său complet nu a fost dezvăluit.

Unele dintre acestea au relatat că numele a fost dat chiar de fată salvatorilor de la faţa locului. Chiar și vârsta ei a fost pusă în discuţie unele surse relatând că are 12 ani, iar altele că 13 ani.

Un alt fapt curios a fost că nimeni nu i-a putut contacta pe părinții sau rudele Sofiei. În timp ce mulți îngrijitori ai copiilor care învăţau la acea școală au refuzat să părăsească zona fără să ştie ce s-a întâmplat cu ei, nici o rudă a Sofiei nu şi-a făcut apariţia, în pofida poveştii difuzate insistent.

Mai multe canale de știri mexicane au difuzat evenimentul în direct, mii de mexicani stând lipiți la televizor pentru a urmări salvarea fetei. Pe Twitter au început să apară rugăciuni de la oamenii care sperau ca fata să fie în siguranţă.

Prin urmare, era normal ca națiunea, care a refuzat să meargă la culcare până când Sofia nu era salvată de moloz, să se simtă înșelată când a aflat că fetița pentru care se rugau nu a existat niciodată.

"Oamenii sunt furioşi", a spus Esteban Illades, redactorul revistei mexicane Nexos. "Frida a fost o poveste." "Guvernul federal ne-a spus mereu că era o fată și că erau pe cale să o salveze. Acum, și-au schimbat versiunea. Scandalos ", a declarat Carlos Loret de Mola, un alt reporter mexican News.

Alte stiri din Externe

Ultima oră